Rok testování biologické léčby rakoviny u dětí prokázal, že je vakcína bezpečná

Jako bezpečnou označili lékaři novou biologickou léčbu nádorů u dětí. Za rok testování zjistili, že nemá nežádoucí účinky. Vakcíny vyrobené z vlastních buněk malých pacientů můžou pomoct těm, u nichž jiná léčba nezabírá. Jen v Česku rakovinou onemocní jedno dítě každý den.

První nádor Adéle lékaři našli před pěti lety. Po vyléčení se vrátil. V srpnu proto nasadili biologickou léčbu. „Při té biologické je mi líp, není ani tak špatně. A nebolí to,“ říká mladá pacientka. Po třech hodinách je hotovo. Adéla si byla pro devátou injekci. Celkem jich dostane pětatřicet.

Vakcína nemá žádné nežádoucí účinky. Dostanou ji další pacienti

Vývoj vakcíny trval tři roky. Studie proveditelnosti a bezpečnosti přípravku prokázala, že je bezpečný. U pacientů, kterým léčbu lékaři aplikovali, neměla žádné nežádoucí účinky. Nejpozději do konce března si proto začne pro injekce do brněnské dětské nemocnice chodit dalších pět dětí. Může to být jejich poslední šance. „Tento způsob léčby je určen pro pacienty, pro které nemáme žádné další možnosti léčby,“ říká primář Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno Peter Múdry.

Léčba připomíná prosté očkování

Vzdáleně léčba připomíná prosté očkování. „Do jisté míry se to očkování podobá, ale spíše v tom smyslu, že učíme organismus, aby rozeznal to, co je špatně a čemu se má bránit,“ dodává primář. Vakcína pro každého pacienta vznikne z něj samého. Lékaři mu odeberou bílé krvinky a část nádoru. „Za speciálních podmínek v čistém prostředí pak školíme bílé krvinky s nádorovou tkání pacienta tak, že se snažíme naučit bílé krvinky, aby poznaly nádor ve vlastním těle, začaly s ním bojovat a vyhnaly ho. Potom tyto vyškolené bílé krvinky pícháme pacientovi do kůže,“ popsal metodu přednosta onkologické kliniky Jaroslav Štěrba. Celý léčebný postup podle Jaroslava Štěrby spočívá v tom, aby imunitní systém „našel nádorovou buňku, zlikvidoval ji a nechal na pokoji vlastního pacienta“.

Za vakcíny pacienti neplatí

Pacienti za injekce neplatí. Výzkum a vývoj léku, ale také úprava vhodných prostor stály 20 milionů. Velkou část hradilo ministerstvo školství prostřednictvím Masarykovy univerzity. Vakcínu vyrábějí laboranti přímo na lékařské fakultě.

V Evropě nádory zabíjejí víc dětí než jakákoli jiná nemoc, ročně jim podlehne asi šest tisíc dětí. V Česku onemocní jedno dítě skoro každý den. Do brněnské fakultní nemocnice přichází asi 150 nemocných dětí ročně. Z nich pětina nepřežije. Nová vakcína může zachránit až dvě třetiny z nich.