Zlaté prasátko existuje. Na Štědrý den ho uvidíte v pražské zoo

Každý, kdo se o Štědrém dnu postí, by měl s první hvězdou alespoň na okamžik zahlédnout pověstné zlaté prasátko. V sobotu ho ale můžete vidět i bez půstu. Od 12:00 bude čekat v pražské zoo v Rezervaci Bororo.

Pražská zoo si na Štědrý den připravila celou řadu překvapení. Děti budou mít vstup za jednu korunu a dostanou drobné dárky, chystají se i mimořádná vánoční krmení nebo cvičení lachtanů. Hlavním překvapením pak bude „zlaté“ prasátko a polární liška v Rezervaci Bororo.

Radost budou mít na Vánoce i zvířata. Návštěvníci, kteří je chtějí obdarovat, jim mohou na Štědrý den u hlavního vchodu do zoo zanechat například suché pečivo, čerstvé nebo sušené ovoce a zeleninu i veškeré ořechy a piškoty.  

Lidé mohou nosit i stará prostěradla, povlečení a trička. Nesmí ale mít zipy, knoflíky nebo přívěsky. „Potěší především naše orangutany,“ uvedla zoo na svém webu. Na Štědrý den budou pokladny otevřeny do 14:00 (areál a většina pavilonů do 16:00).

Legenda o zlatém prasátku je jedním ze symbolů Vánoc. Má ale kořeny už v předkřesťanské Evropě. Vítání zimního slunovratu tehdy patřilo mezi jednu z nejvýznamnějších náboženských slavností starých Slovanů. 

Jedním ze symbolů slunečního kultu bylo právě prase, znak hojnosti, kterou přinese započatý odchod zimy. Právě v pohanských rituálech lze proto hledat i původ zlatého prasátka coby tajemné bytosti českých Vánoc.

V křesťanské symbolice sice prase nese spíš negativní atributy – jako vepř válející se v bahně je příkladem všech charakterových kazů. I navzdory tomu se ale nakonec stalo součástí lidových rituálů jednoho z nejvýznamnějších dní církevního roku. Zlatou barvu pak přijalo prasátko od pohanského vítání vracejícího se Slunce.