Trhy na Jiřáku má provozovat firma s jedním zaměstnancem. Lidé se bouří

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad mají po šesti letech změnit provozovatele. Někteří z prodávajících i návštěvníci z toho ale mají obavy. Sepsali proto petici, kterou za necelý týden podepsalo přes čtyři tisíce lidí. Požadují, aby trhy dál pořádal stávající provozovatel.

Trhy nyní provozuje společnost Archetyp, která začala před šesti lety na Praze 3 s tradicí farmářských trhů a provozuje mimo jiné i trhy na vltavské náplavce. S novým rokem ale společnosti končí smlouva.

Radnice se proto rozhodla vypsat nové výběrové řízení. „Vybíralo se podle sedmi kritérií, která připravila advokátní kancelář. Zacílení bylo například na sortiment nebo na kulturní akce,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). Archetyp platil měsíční nájemné 100 000 korun. Částka má zůstat i v případě nové nájemní smlouvy.

Výsledek výběrového řízení ale řadu lidí zarazil. Trhy by totiž nově měla vést firma World Production, která letos v říjnu změnila majitele a zároveň má jediného zaměstnance. „Nikdo neví, jaký je strop, a co bude,“ řekl České televizi stánkař Milan Novotný, který má strach ze zdražení pronájmu. Podle majitele Archetypu Jiřího Sedláčka radnice vybrala firmu „bez podnikatelské minulosti“. 

Vítězná firma plánuje slevy pro seniory

Majitel vítězné firmy Radek Franc ale odmítá, že by měl v budoucnu radikálně zvýšit nájemné. To je nyní maximálně tisíc korun za den. „Počítáme s obdobnou částkou. Koncept farmářů zůstane, nebude probíhat žádná revoluce,“ uvedl.

Petice proti změně provozovatele farmářských trhů na Jiřáku
Zdroj: ČT24

Vítězná společnost podle něj navíc plánuje spoustu novinek. Například slevy pro seniory nebo program asistovaného nákupu pro hendikepované. „V první fázi přemýšlíme o formě nějakých žetonů. Sleva, kterou jsme nabídli, je deset procent,“ dodal s tím, že s organizací bude pomáhat firma, která má s pořádáním akcí na Praze 3 zkušenosti. 

Přesto se ale někteří návštěvníci obávají, že se trhy nenávratně změní. Podepisují tak za současné provozovatele petici. Autoři ji chtějí ještě tento pátek odevzdat starostce Vladislavě Hujové (TOP 09). Ta se teprve poté rozhodne, jestli smlouvu se společností nakonec podepíše.

Autoři petice se případně obrátí i na antimonopolní úřad

Výsledky tendru kritizuje i opoziční Strana zelených. Výherce podle ní nesplnil podmínky a měl být vyloučen. „Není přece možné dát jedny z nejúspěšnějších farmářských trhů v republice všanc firmě bez historie a zkušeností,“ tvrdí zastupitel Ondřej Rut (ŽnS).

Podle místostarosty ale výběr firmy proběhl řádně a nemůže být žádným způsobem zpochybňován: „Jsem přesvědčen, že tuto skutečnost dokážeme obhájit i v případném soudním řízení.“ Petenti už nicméně dříve uvedli, že pokud na radnici neuspějí, jsou připraveni obrátit se na magistrát i na antimonopolní úřad.