Ostrava bude mít příští rok schodkový rozpočet. 903 milionů vykryje také z loňského přebytku

Ostrava má rozpočet

Ostrava bude příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem s výdaji 7,997 miliardy Kč a příjmy 7,094 miliardy Kč. Čtvrtina z výdajové stránky jde na investice. Zhruba 903 milionů, které budou ve výdajích chybět, uhradí město z loňského přebytku či půjček.

Pro schválení rozpočtu bylo všech 30 zastupitelů koalice, kterou tvoří ANO, KDU-ČSL, ODS a hnutí Ostravak. 

Příjmy města mají být v příštím roce zhruba o 250 milionů korun vyšší než letos. Výdaje budou vyšší zhruba o dvě miliardy. Na investice město v příštím roce dá 2,126 miliardy korun, což je o 884 milionů více než letos. Primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že historicky nejvyšší částku dostanou od města jeho obvody. Bude to zhruba 1,62 miliardy korun, což je o 140 milionů korun více než letos.

Primátorův náměstek Břetislav Riger (hnutí Ostravak) řekl, že v kapitálových výdajích na příští rok jsou převážně akce, které budou pokračovat z letoška. Primátorova náměstkyně Iveta Vozňáková (hnutí Ostravak) doplnila, že město nepočítá s přijetím nových úvěrů a předpokládá, že svůj dluh 3,33 miliardy korun sníží na 2,58 miliardy.

Kam půjdou stamiliony korun

Vůbec největší výdajovou položku v novém rozpočtu pro rok 2017 představuje investice do provozu ostravského dopravního podniku. „Míří sem miliarda a 58 milionů korun,“ zjistil redaktor České televize Radek Wiglasz.

Další velkou investici představuje postupné plnění fondu městské nemocnice. Ostrava do něj příští rok vloží na 450 milionů korun. „Peníze mají zlepšit vybavení tohoto zařízení i jeho služby,“ dodal Radek Wiglasz. Stejnou částkou by pak měla ostravská pokladna nemocnici přispívat i v následujících letech.

Primárně je třeba říct, že městská nemocnice v Ostravě je dlouhodobě investičně a finančně zanedbávána. Stačí letmý pohled a procházka tím areálem a člověk nepotřebuje žádné zvláštní analytické schopnosti, aby k tomu přišel.
Tomáš Macura
Primátor města Ostravy

Na 400 milionů korun pak rozpočtáři odhadují investice do kanalizačního systému. Dalšími z velkých položek jsou investice do rekonstrukce Domu Kultury Poklad (100 milionů korun), do oprav silnic (rekonstrukce tramvajového mostu v ulici Plzeňská za 90 milionů korun) a na výstavbu nových cyklostezek.

Na své si přijdou i cyklisté

Přibližně 72 milionů korun by mělo Ostravu ještě lépe zpřístupnit cyklistům, kteří by se měli po celé aglomeraci nově pohybovat mnohem bezpečněji. V neposlední řadě také Ostrava prostřednictvím městské společnosti Sareza dokončí příští rok v květnu renovaci venkovního bazénu v Ostravě-Porubě. Na to chce Ostrava vyčlenit 24 milionů korun.

Desítky milionů by mohla stát i příprava nové tramvajové trati do Ostravy-Poruby. „Je ale možné, že město tuto položku odloží nebo že peníze nevyužije,“ doplnil Radek Wiglasz. Proti výstavbě totiž protestuje řada obyvatel. Už na 1500 lidí podepsalo proti záměru petici. Obávají se například zvýšené hlučnosti.

Loňské hospodaření města Ostravy skončilo přebytkem ve výši asi půl miliardy korun. Napomohl tomu i vyšší výnos daní, který byl větší, než město původně očekávalo. Loňský rozpočet města předpokládal daňové příjmy zhruba 5,5 miliardy korun. „Těch 150 milionů korun navíc jsou asi nějaká tři procenta,“ uvedl již dříve Tomáš Macura.