Konec chomutovského primátora. Prý špatně komunikoval, sám ale ukazuje na hokej

Události v regionech: Odvolaný primátor vyklízí kancelář (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Chomutova odvolali v pondělí primátora Daniela Černého (Pro Chomutov). Spolu s ním skončilo v radě i dalších pět členů hnutí Pro Chomutov. Zatímco jejich bývalí koaliční partneři vinili Pro Chomutov z nedostatečné komunikace, podle lidí kolem Daniela Černého však stálo za radničním „převratem“ spíše to, že nechtěli městskému hokejovému klubu usnadnit splacení půjčky.

Hnutí Pro Chomutov odmítlo argumentaci svých bývalých koaličních partnerů o špatné komunikaci. Radní Jaroslav Komínek z KSČM, která hlasování o odvolání primátora inciovala, tvrdí, že komunisté jako koaliční partneři „o mnohých věcech nevěděli, byly nám předkládány jako samozřejmost ke schválení“.

Podle sesazeného primátora Daniela Černého je ale důvod jiný – hokej. Zastupitelé v červnu schválili půjčku hokejovému klubu ve výši 12,5 milionu korun. Klub nedávno přišel s návrhem, že místo toho, aby půjčku splatil, bude městu zdarma dělat reklamu. Logo města by se tak objevilo na dresech hráčů nebo na ledové ploše. „Byli jsme zásadně proti,“ poukázal Daniel Černý. Hokejový klub navíc chtěl od města ještě více peněz.

PRO Chomutov navíc chtělo ukončit některé smlouvy. „Ukončili jsme nevýhodný podnájem Kamencového jezera, odmítali jsme poskytnout desítky milionů korun nad rámec běžné každoroční podpory hokejovému klubu a chystali jsme nové výběrové řízení na správu bytového fondu, kterou doteď prováděla firma zastupitele za Nový sever,“ uvedl dnes v prohlášení Daniel Černý s narážkou na hnutí, které Pro Chomutov nahradilo v radě.

Postup KSČM přitom jako by byl zrcadlem toho, co komunisté hnutí Pro Chomutov vyčítali. O tom, že se chystají prosadit odvolání primátora a části dalších radních, nevěděli nejenom lidé z Pro Chomutov, ale ani z hnutí ANO, které koalici rovněž tvořilo. „Žádné signály z posledních týdnů tomu nenasvědčovaly,“ poukázal náměstek primátora Marek Hrabáč, který však pro obměnu rady hlasoval.

Chomutovská rada nezůstala neúplná. Na téže schůzi, kde zbavili postů radní z Pro Chomutov, zastupitelé zvolili do rady kromě zástupců hnutí Nový Sever i tři členy ČSSD včetně exprimátora Jana Mareše. Primátorské křeslo a post jednoho náměstka však zůstaly prázdné. Změnit by se to mohlo ve středu, kdy se zastupitelé znovu sejdou.