Kontrola ČOI trhovce v Hatích nevyděsila, přesto jim zabavila stovky padělků

Kabelky, hodinky i boty skončily ve čtvrtek odpoledne v pytlích České obchodní inspekce (ČOI). Šlo totiž o padělky, které kontroloři odhalili. Podle prvních odhadů zabavili asi 350 kusů zboží v hodnotě téměř tří milionů korun.

Zatímco při dřívějších kontrolách inspektoři svým příchodem vyvolali mezi trhovci paniku a ti se následně snažili rychle zavřít stánky, dnes byli prodejci klidní. Důvodem mohlo být i to, že měli na svých pultech, oproti předchozím inspekcím, minimum padělků. 

V budoucnu by jim ale časté zavírání stánků před inspektory pomoci nemuselo. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž nyní připravuje novelu zákona, která by měla umožnit právě ČOI kontrolu i zavřených stánků. Novelu vláda projedná už příští týden 14. prosince.

V Hatích jsou kontroloři často

Tržnici v Hatích inspektoři letos už několikrát kontrolovali. Například v dubnu na pultech prodejců kromě padělků objevili i nebezpečné zapalovače. „Inspektoři zajistili kromě 310 kusů padělků různých značek také 48 kusů nebezpečných zapalovačů, takzvané novelty, které jsou svým designem přitažlivé pro děti,“ okomentoval tehdejší kontrolu ČOI ředitel brněnského inspektorátu Karel Havlíček.

O pár měsíců později pak jedna trhovkyně při kontrole zboží napadla inspektorku. Kontroloři tehdy objevili téměř 500 padělků textilních oděvů, obuvi a galanterie v celkové hodnotě 3,3 milionu korun. Taková částka není u zabavených padělků v Hatích neobvyklá.

Zboží chodí prověřovat i celníci
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Padělané zboží v hodnotě vyšší než jeden milion zabavili nedávno v polovině října také celníci, kteří tržnici prověřují také. Šlo především o parfémy, sportovní obuv anebo sluchátka. Celkem celníci zajistili 137 kusů elektroniky a příslušenství, 246 párů obuvi a 170 kusů ostatního zboží. Za jejich prodej hrozí trhovcům pokuta až deset milionů korun.