Konec segwayů v Praze. O víkendu už nevyjedou

Fakticky budou mít segwaye, resp. „osobní přepravníky se samovyvažovacím zařízením“ zakázán vjezd do Prahy od pátku. Tehdy se ve městě objeví první značky, které mají provoz vozítek regulovat. Město schválilo zákaz již v létě, ale bez značek nebylo možné vymáhat ho.

První značka zapovídající provoz segwayů v Praze se v pátek objeví na Hradčanech na nároží ulic U Prašného mostu a Jelení. Začne se tak naplňovat přání radnic, které nechtějí mít vozítka v centru. Radní sice schválili zákaz již v červenci, k umístění zákazových značek ale dosud chybělo ještě rozhodnutí odboru dopravy.

Zákaz segwayů platí v celé Praze 1 a 7 a v částech Prahy 2, 3, 4, 5 a 8. Radnice městských částí, které si omezení vyžádaly, odkazovaly na stížnosti místních obyvatel i lidí, kteří na místech, kudy projíždějí turisté na vozítkách, pracují. Proti zákazu se postavila Asociace Segway ČR, do které se zapojilo 25 provozovatelů vozítek. Avizovala, že kvůli zákazu podá na město žalobu. 

Zákaz provozu segwayů umožnila novela zákona o silniční dopravě, která platí od letošního února a mimo jiné definovala kategorii „osobních přepravníků se samovyvažovacím zařízením“ a stanovila, jak má vypadat značka zakazující jejich provoz.

Zákaz segwayů
Zdroj: ČT24