Zámek Dívčí Hrad je na prodej, dražba začíná na pěti milionech

Zámek Dívčí Hrad je na prodej

Zámek v Dívčím Hradě na Bruntálsku by mohl v dohledné době změnit majitele. Památku, kterou převzalo od ministerstva zdravotnictví regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Opavě, nabízí ve výběrovém řízení. Vyvolávací cena činí 5,1 milionu korun. Nabídky mohou zájemci podávat do 30. listopadu.

Součástí areálu je kromě budovy zámku také přírodně krajinářský park s pozůstatky dvou kruhových kašen, kamenný most, ohradní zeď s třemi baštami, barokní sýpka, bývalá konírna a zděná patrová budova upravená na byt správce. „Jde o bývalý církevní majetek Suverénního řádu Maltézských rytířů, který na něj neuplatnil nárok,“ sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Podle Ležatky se na zámku už odehrálo několik prohlídek. S některými ze zájemců jednal i starosta obce Dívčí hrad, který by nemovitost chtěl otevřít široké veřejnosti. „Mohly by se tam poté konat nejrůznější kulturní a společenské akce, případně i klasické prohlídky s průvodcem,“ zjistil redaktor České televize Jan Pirkl.

Obec Dívčí Hrad chtěla

Nemovitost dnes není využívána. Obec však o ni měla dříve vážný zájem. „Jak se ale ukázalo, po bezúplatném převodu by nebylo možné na zámku konat komerční akce, tedy vybírat vstupné za prohlídky případně za koncerty nebo podobné události,“ dodal Jan Pirkl. Z finančních důvodů proto obec Dívčí Hrad nemohla zámek od ÚZSVM převzít.

Obec se neúčastní ani veřejné dražby, která právě probíhá. Zaplatit minimálně 5,1 milionu korun je pro její pokladnu s rozpočtem do 10 milionů nereálné. Experti navíc odhadli, že opravy zámku budou stát desítky milionů korun.

Zakreslení polohy Dívčího Hradu
Zdroj: ÚZSVM

:. Žlutě ohraničené jsou součástí prodávané nemovitosti. 

Zámek Dívčí Hrad vznikl na místě hradu ze 13. století. Za druhé světové války byl při osvobozovacích akcích výrazně poškozen. Opraven byl v 50. letech, kdy mu byly dostavěny i dvě věže. Později se ze zámku stalo skladiště, které spadalo pod ministerstvo zdravotnictví.

S koupí zámku nejsou spojeny žádné podmínky k jeho dalšímu využití. Termín uzavření nabídek do aukce zástupci ÚZSVM stanovili na konec listopadu. Začátkem prosince by tak měl být znám nový majitel.

  • • postaven nad říčkou Osoblahou ve 13. století leníky olomouckého biskupa
    • první zmínky o zámku pochzejí z roku 1267
    • charakterizuje ho časté střídání pánů a majitelů
    • za česko-uherských válek obležen vojsky Matyáše Korvína a po krátké době dobyt a pobořen
    • v roce 1535 se stali majiteli hradu páni z Vrbna
    • v roce 1571 se dostal do rukou zpět olomouckému biskupovi jako odúmrť
    • v roce 1580 byl hrad obydlen a zrekonstruován na zámek
    • největší rozmach zažil zámek za Jana staršího Chedlnického z Choltic - tehdy dostal renesanční ráz
    • kvůli aktivní podpoře stavovského povstání v roce 1622 bylo panství Sedlnickým z Choltic odebráno a darováno arciknížeti Karlovi, velmistru řádu německých rytířů - po jeho smrti připadl zámek řádu
    • v roce 1768 získal Dívčí hrad řád johanitů, později maltézský řád, který zde zřídil svou komendu, v jeho držení zůstal zámek spolu se statkem i po roce 1918
    • za druhé světové války byl zámek dělostřeleckými zásahy značně poškozen
  • Zdroj: www.jeseniky.net