Glaukomový den v Brně přilákal desítky lidí. Lékaři prověřili, zda netrpí zeleným zákalem

Na bezplatné vyšetření zraku kvůli zelenému zákalu dorazilo do brněnské fakultní nemocnice u svaté Anny 115 lidí. Tak zvaný glaukomový den, kdy mohou zájemci dorazit na preventivní prohlídku, pořádá nemocnice pravidelně. Glaukom neboli zelený zákal je závažným očním onemocněním a je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě.

Vyšetření je bezkontaktní, rychlé a bezbolestné a lékař při něm pacientovi změří hodnotu nitroočního tlaku a zkontroluje zrak i pomocí dalších měřicích přístrojů. „Někdy pacient onemocnění vůbec nepozná. Postupuje totiž velmi pomalu a člověk zjišťuje až po dlouhé době, že vidí jinak, než před lety,“ vysvětlil primář Oddělení očních nemocí a optometrie ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně Lubomír Hanák.

Na prohlídku by se alespoň jednou za rok měli dostavit zejména lidé nad 40 let a také ti, kteří mají onemocnění zeleným zákalem v rodině. „Dědičnost je prokázána. Predispozice jsou i u pacientů trpících krátkozrakostí anebo naopak dalekozrakostí,“ upozornil primář.

Vyšetření zeleného zákalu (zdroj: ČT24)

Zelený zákal je vážné onemocnění, které postihuje většinou obě oči, i když ne stejnou měrou. Jeho typickými příznaky jsou právě zvýšený nitrooční tlak, změny v zorném poli a poškození zrakového nervu a tyto změny jsou nevratné. Pacienty také může pobolívat hlava, ale tyto bolesti většinou připisují jiným problémům.

Příčinou zeleného zákalu je degenerace papily očního nervu. Papila očního nervu je místo, do něhož se sbíhají jemná nervová vlákénka z oční rohovky, která se v papile spojují a vytvářejí silný svazek očního nervu.

  • Věk – u lidí starších 40 až 45 let je riziko vzniku zeleného zákalu vyšší. 
  • Dědičnost – vědci již identifikovali několik genů, které mohou znamenat vyšší riziko zeleného zákalu pro své nositele. Riziko onemocnění je větší, pokud má zelený zákal již někdo z vašich příbuzných.  
  • Rasa – u černochů se zelený zákal vyskytuje 4,5x častěji než u bělochů.  
  • Vady zraku – především silně krátkozrací lidé mají zvýšené riziko vzniku zeleného zákalu. Do jisté míry to platí také o dalekozrakých.  
  • Poruchy krevního oběhu – zelený zákal se častěji rozvíjí u lidí, kteří trpí výrazně nízkým krevním tlakem (zde je to tedy opačně než u tlaku nitroočního!). 
  • Poranění oka – při některých poraněních oka může dojít ke změnám, které později zapříčiní vznik zeleného zákalu.
  • Zdroj: zeleny-zakal.cz

Léčí se kapkami i operací

Loni se během glaukomového dne nechalo vyšetřit asi 150 lidí. „Zhruba u 20 procent z nich jsme zjistili vyšší nitrooční tlak a tito pacienti pak byli dále došetřováni. Pak u 4 až 5 procent z nich byl prokázán zelený zákal,“ okomentoval výsledky loňské preventivní prohlídky Hanák.

Při následné léčbě zeleného zákalu je důležitá nejvíce spolupráce nemocného a lékaře. „Léčba je možná, čím dříve je diagnostikován, tím větší je šance na dobrou prognózu. Nejprve je léčený pomocí kapek, pokud s tím nejsme spokojení, tak můžeme využít laserového zákroku a nakonec je možný i chirurgický zákrok,“ dodal Hanák.