Nebezpečnou legionellou se již nakazili dva pacienti. Bakterie je ve dvou ostravských nemocnicích

Nebezpečná legionella

Ve vodovodním řadu Ostravské fakultní nemocnice (FNO) se objevila bakterie legionelly, která způsobuje těžkou formu zápalu plic. Nakaženi jsou dva pacienti. Nemocnice okamžitě přijala protiepidemická opatření a pacienti a zaměstnanci tak například nemohou používat teplou vodu. Legionella se objevila i v nemocnici v Ostravě-Vítkovicích.

„Na tento problém jsme přišli zhruba před 14 dny při pravidelné kontrole. Zjistili jsme poruchu na zařízení, které dávkuje do vodovodního systému chlordioxid, dezinfekci ke zničení této bakterie,“ sdělil mluvčí FNO Tomáš Oborný. Podle něj se záležitost týká jen jedné části vodovodního řadu, a ne celé nemocnice.

Klienti nemocnice tak nemohou používat teplou vodu ke sprchování, čištění zubů a pití. Nemocnice musela provést rovněž celou řadu technických opatření, doplnil Tomáš Oborný.

Bakterií se zatím nakazili dva lidé. „Legionellu máme potvrzenou u dvou případů, u obou pacientů je stav stabilní, není tam žádný zásadní problém,“ dodal Oborný, podle něhož nemoc není přenosná z člověka na člověka a nehrozí tak žádné riziko pro ostatní pacienty.

  • Legionella je rod patogenních bakterií čeledi Legionellaceae způsobující tzv. nemoc legionářů či mírnější pontiackou horečku. Nejvíce infekcí způsobuje druh Legionella pneumophila, která postihuje především dýchací cesty. Legionella se obvykle vyskytuje a množí v úsadách teplovodních potrubí, boilerech a klimatizacích. K nákaze dochází téměř výhradně vdechnutím infikovaného aerosolu do plic.
  • Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace hlavně u lidí s oslabenou imunitou a u starších osob. Děti ohroženou skupinou nejsou.
  • Výskyt legionelly bývá nižší v měděných trubkách, naopak rizikovější jsou trubky z různých umělých materiálů. Prevenci proti rozmnožování bakterií představuje udržování teploty horké vody na minimálně 60 stupních Celsia, u studené na nejméně 25 stupních Celsia. Pokud se zjistí výskyt bakterie, je potřeba potrubí řádně vypláchnout vodou o dostatečně vysoké teplotě.

Vítkovice mají obdobný problém

Preventivní protiepidemická opatření kvůli nadlimitním hodnotám legionelly ve vodě přijali i v ostravské Vítkovické nemocnici. Postupovali zde podobně jako ve FNO, i zde tak nesmí být teplá užitková voda používaná ke sprchování, čištění zubů a pití.

„V této chvíli došlo také k opravě závadného zařízení a rovněž proběhla termická dezinfekce vody. V potrubí byla zvýšená teplota vody tak, aby byly zahubeny bakterie,“ sdělila Radka Miloševská, mluvčí Vítkovické nemocnice.

Obě nemocnice teď čekají na výsledky rozborů vzorků vody z krajské hygienické stanice. Závěry by měly být do dvou týdnů. Pokud budou výsledky v pořádku, přejdou nemocnice opět na standardní režim. Nákazu u dalších pacientů tak zatím nemohou vyloučit.

Onemocnění způsobené druhem legionelly, který se objevil v ostravských nemocnicích, se podle lékařů projevuje především těžkým zápalem plic. Ten se zpravidla nedá léčit běžnými léky.

Na nákazu tímto druhem legionelly před dvěma lety zemřel cizinec, který byl ubytovaný v hotelu v Březůvkách u Zlína. Hygiena tam tehdy objevila zhruba patnáctisetnásobné překročení limitu pro výskyt bakterie ve vodovodním řadu.

Podle mluvčího ostravské krajské hygienické stanice Radima Mudry může mít onemocnění agresivními kmeny legionelly fatální následky, musí být ale spojeno s dalšími závažnými orgánovými onemocněními nebo onemocněním organismu.

Legionella byla v Liberci, Zlíně i Přerově

V Česku bojovali s legionellou zdravotníci rovněž minulý měsíc na kolejích Technické univerzity v Liberci. Sprchování tam hygienici zakázali 14. října. V postižených blocích bydlí zhruba 1600 studentů, bakterie tam již byla vymýcena. Proti stejné bakterii zasahovali hygienici letos i na některých pražských sídlištích.

Ve Zlíně v říjnu začal kvůli legionelle soudní proces s čtyřiatřicetiletým provozním ředitelem hotelu Pavlem Šindolárem. Podle policie po pobytu v hotelu v Březůvkách předloni zemřel na nemoc způsobenou touto bakterií jeden cizinec a další muž onemocněl. Obžalovaný je stíhán pro obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví. Podle státního zástupce Jana Zubka totiž hosty v hotelu ubytovával i poté, co se ve vodě legionella objevila a hygienici mu provozování hotelu zakázali. 

Na konci minulého roku se pak legionella objevila v přerovských bytových domech. Zlikvidování bakterie potvrdil brněnský zdravotní ústav v lednu.