Portmoneum s unikátními malbami Josefa Váchala koupil za 15 milionů Pardubický kraj

Pardubický kraj si od soukromých majitelů převzal litomyšlské Portmoneum – muzeum grafika a spisovatele Josefa Váchala. Kraj za něj zaplatil 15 milionů korun. Váchal dům v roce 1920 vyzdobil nástěnnými malbami, které jsou dnes kulturní památkou. Správcem a provozovatelem Portmonea bude Regionální muzeum v Litomyšli.

„Malby jsou zajímavé výtvarným pojetím, protože Váchal byl takový samorost. Vymykal se všem zavedeným a tehdy obvyklým výtvarným směrům, takže malby jsou skutečně něco mimořádného i na svoji dobu,“ vysvětluje ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš. V malbách se podle něj odráží i Váchalův zájem o démony či orientální nauky.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) je Portmoneum ojedinělou památkou evropského významu. Teprve díky Ladislavu Horáčkovi, bývalému majiteli domu a zakladateli nakladatelství Paseka, se stala také turistickou atrakcí.

Kraj předpokládá, že v příštích letech dům nebude muset opravovat, podle statiků je Portmoneum v pořádku. Unikátní muzeum je jediné svého druhu v České republice, veřejnosti bude po úpravách přístupné na jaře příštího roku.

„Chceme, aby provoz nebyl ztrátový, ale nemusí být ani výdělečný. Chceme prostě ukázat tento objekt veřejnosti a myslím, že zájemci si cestu najdou,“ řekl hejtman.

Od nápadu k otevření muzea 70 let

Na počátku pitoreskního domu stál úředník, milovník umění a amatérský tiskař Josef Portman. V roce 1920 pozval do Litomyšle svého přítele, malíře, grafika a spisovatele Josefa Váchala a požádal ho o vyzdobení stropů a stěn dvou místností svého domu.

Váchal žádosti vyhověl a v domě vytvářel nástěnné malby a měnil svými řezbami a malbami venkovský nábytek v umělecká díla. Později se muži rozhádali, Portman přesto dál sbíral Váchalovy práce a snil o muzeu, které se mu ale nikdy nepodařilo založit.

V 90. letech byl dům díky Ladislavu Horáčkovi a jeho nakladatelství zachráněn, restaurován a vzniklo v něm malířovo muzeum. Pro veřejnost se Portomoneum otevřelo v roce 1993.