Koalici v Jihočeském kraji podepsali ČSSD, ANO a Jihočeši 2012

Jihočeský kraj má novou koalici. Smlouvu podepsali 25 dní po volbách zástupci ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012. V jedenáctičlenné radě by měli po pěti křeslech obsadit sociální demokraté a ANO, jedno místo získají Jihočeši. Koalice má 31 zastupitelů z 55. Hejtmanem zůstane Jiří Zimola z ČSSD.

Letošní krajské volby na jihu Čech vyhrála ČSSD s 15 zastupiteli, ANO získalo 12 a Jihočeši 2012 čtyři mandáty. Do zastupitelstva se ještě dostaly ODS, KSČM a koalice Pro jižní Čechy.

Den po volbách se na společném postupu domluvily ČSSD a ANO. K získání nadpoloviční většiny v zastupitelstvu ale potřebovaly ještě třetího partnera. Hnutí ANO prosazovalo ODS, kterou však odmítala ČSSD. Sociální demokraté preferovali KDU-ČSL, s čímž zase nesouhlasilo ANO. Volba tak padla na hnutí Jihočeši 2012.

Prioritou nové koalice je zlepšení dopravy na jihu Čech, především pokračování stavby dálnice D3 včetně obchvatu Českých Budějovic.  

Hned ve čtvrtek 3. listopadu zasedne ustavující krajské zastupitelstvo. Na něm by měl být hejtmanem už potřetí zvolen Jiří Zimola z ČSSD, jeho statutární náměstkyní se má stát Lucie Kozlová z hnutí ANO.