Odpočívat v pokoji něco stojí. V Dobříši si stěžují na drahé pronájmy hrobů

Lidé z Dobříše si stěžují na drahé pronájmy hrobových míst (zdroj: ČT24)

Lidé z Dobříše a okolí mají problém s cenami pronájmu hrobových míst. Za deset let mají zaplatit až šest tisíc korun. Ve středních Čechách tak platí vůbec nejvíc. Radnice to vysvětluje vyššími investicemi do hřbitovů a rostoucími náklady na jejich údržbu.

Dobříšská radnice zvýšila cenu za hroby v roce 2013. Za nájem dvojhrobu na deset let zaplatí lidé přes šest tisíc korun.

V sousední Příbrami ale i vzdálenějších Čelákovicích je to přitom podstatně méně, stejně jako v největším středočeském městě Kladně.

Mnohým obyvatelům teprve končí pětileté nebo desetileté smlouvy, a o zdražení se tak dozvídají postupně. Na dobříšskou radnici se už lidé obrátili s tím, aby ceny hrobů snížila.

Ceny za nájem místa na hřbitově
Zdroj: ČT24

„Cena je úměrná výdajům,“ tvrdí dobříšská mluvčí Nikol Sevaldová. Radnice cenu zdůvodňuje investicemi. „Za minulé období se rozšířilo veřejné osvětlení před prostranstvím hřbitova, udělal se nový asfalt okolo hřbitova, nový chodník v urnovém háji. Rovněž se postavila autobusová zastávka u kostelíčka,“ dodala Sevaldová.

Podle pohřební asociace jsou nájmy nízké

Asociace pohřebních služeb upozorňuje, že jsou nájmy hrobů v České republice hluboce podfinancované.

„Výtěžnost hřbitova z nájmů a počtu hrobů je zhruba někde mezi dvaceti, třiceti, možná čtyřiceti procenty a zbytek jde z rozpočtu obce,“ přiblížil předseda asociace Jaroslav Mangl. Podle jejich propočtů by bylo vhodné zvýšit nájmy zhruba o sto procent.

Ceny na dobříšských hřbitovech by se mohly ještě změnit a vyjít vstříc těm, kteří říkají, že je pro ně současná cena vysoká. O nových cenách chce vedení města jednat na začátku příštího roku.