Modré zóny problémy posunuly jen o ulici dál. Praha 6 a 8 je proto rozšíří

Nově zavedené modré zóny v Praze sice na řadě míst ulevily rezidentům, někde ale každodenní problémy s parkováním jen posunuly o kus dál. Velké potíže pak způsobují lidem, kteří autem dojíždějí za prací. Radnice v Praze 6 a 8 se proto chystají zóny placeného stání rozšířit a od příštího roku začnou platit také v Praze 4 a 9. Do konce října by pak měla vzniknout pracovní skupina pro výstavbu záchytných parkovišť P+R.

Problémy s parkováním mají nově například v ulici Šimůnkova v Praze 8. Zatímco dříve tady lidé po příjezdu z práce zaparkovali bez problémů, teď hledají místo jen těžko. Modré zóny jsou totiž od 1. října vyznačené jen v Karlíně, Libni, Kobylisích a na Ládví. Řidiči, kteří nechtějí platit 600 korun ročně, se tak stahují do míst, kde je stání zadarmo.

Stejný problém řeší i někteří obyvatelé Prahy 6. Například v ulici Na Rozdílu, kde silnici nelemují modré zóny, je po sedmé hodině večer úplně plno. Řidiči, kteří v těchto oblastech parkují, budou mít ale už za několik měsíců smůlu. Vedení Prahy 6 a 8 chce totiž placené parkování rozšířit.

Rozšíření placeného stání v Praze 8
Zdroj: ČT24

V Praze 6 se nově bude platit za parkování také v oblasti Bořislavky, ve Vokovicích a v části Petřin. V případě Prahy 8 půjde o oblast od Žernosecké ulice k Ďáblickému háji. „Projekt není dokonalý, ale pracujeme na jeho postupném zdokonalování,“ poznamenal mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Pracovní skupina vybere pozemky pro P+R

Spuštění zón ale zkomplikovalo život i Středočechům, kteří jezdí do metropole za prací. Vedení Prahy kvůli tomu sklízí kritiku za nedostatek míst na záchytných parkovištích P+R (park and ride – zaparkuj a jeď). Po zavedení zón jsou jejich kapacity nedostatečné a město hledá řešení až teď.

Praha 6 a 8 chce rozšířít modré zóny (zdroj: ČT24)

Praha v úterý schválila vznik pracovní skupiny, která má vybrat pozemky pro výstavbu. Tým má vzniknout do konce října. Záchytná parkoviště by měla vyrůst na území Prahy 5, 6 a 13. Město má zatím vytipováno 18 lokalit. Ne všechny pozemky ale patří Praze. Město by tak muselo nejdřív vyřešit majetkoprávní vztahy. Praha také jedná se státem o převodu pozemku na Vypichu.

V Praze je nyní asi dvacet záchytných parkovišť P+R s kapacitou zhruba 3000 míst. Nejvytíženější jsou na metru C, třeba na Chodově nebo v Letňanech. Nejméně používané parkoviště P+R je v Běchovicích.