Nebezpečné bakterie v brněnské vodě. Příčinou byla vysoká teplota a nedostatek dezinfekce

Vysoká teplota, nižší dávka dezinfekce a vyšší obsah živin mohou podle Brněnských vodáren a kanalizací za zářijový výskyt koliformních bakterií ve vodě. Nelze přitom s jistotou tvrdit, který z faktorů byl nejdůležitější. Vodárny zároveň vyloučily, že by za problémy mohla rekonstrukce, údržba nebo havárie vodovodu. Náklady na mimořádná opatření vyčíslil podnik na 170 tisíc korun.

Nízký výskyt koliformních bakterií sice není nebezpečný pro lidské zdraví, u citlivých lidí ale může způsobit průjem či zvracení. Vodárny proto v půlce září vydaly prohlášení, že vodu v Brně a dalších zhruba čtyřiceti okolních obcích je možné pít jen po převaření. V souvislosti s kauzou čtyřnásobně zvýšily množství chlóru na 0,2 miligramu na litr a mimořádně proplachovaly vodovodní potrubí. Povolená dávka chlóru je až 0,3 miligramu na litr.

V současnosti je množství chlóru poloviční a vodárny slibují další snižování. „Děláme další analýzy a monitoring volného chlóru, abychom mohli dávku ještě snížit na 0,05 miligramu,“ řekl Petr Šindler, který je pověřený zastupováním generálního ředitele Brněnských vodáren a kanalizací. Voda by tak postupně měla zase lépe chutnat a méně zapáchat. „Někteří lidé si stěžují,“ připustil Šindler.

  • Koliformní bakterie můžeme najít v trávicích ústrojích různých živočichů včetně člověka. Jsou hlavním signálem fekálního znečištění vody. Jsou to například bakterie Escherichia Coli nebo druhy Salmonella. Požití koliformních bakterií ve vodě může zapříčinit průjem, zvracení a celkovou nevolnost.

Před měsícem mohli Brňané pít vodu jen po převaření

Patnáctého září vyhlásily Brněnské vodárny a kanalizace po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí, že voda v celém Brně a třiačtyřiceti okolních obcích je pitná pouze po převaření. Opatření se tak týkalo i Židlochovicka, Šlapanicka nebo v části obcí na Tišnovsku a dále také Kanic, Bílovic a Řícmanic.

Preventivní opatření ztížilo život většině lidí v Brně. Obchodní řetězce musely posílit dodávky balené vody, protože lidé většinu vykoupili. Již o tři dny později ale hygienici potvrdili, že kontrolní vzorky už koliformní bakterie neobsahují.

Loni kvůli závadné vodě onemocněly v Praze čtyři tisíce lidí

Problémy s pitnou vodou byly v květnu loňského roku i v pražských Dejvicích a Bubenči. I tam se ve vodovodním řadu objevily koliformní bakterie. Voda potom byla odstavena na čtyři dny. Za znečištění mohl průsak z kanalizace. Celkem onemocněly více než čtyři tisícovky lidí, z toho třiatřicet skončilo v nemocnici.