Spíž a sklep: Tak vypadá hlavní pavilon podzimní Flory Olomouc

Podzimní Flora 2016

V jednu velkou spíž a sklep zaplněný ovocem, zeleninou i kvalitními potravinami se proměnil hlavní pavilon Výstaviště Flora v Olomouci. Začala zde podzimní etapa celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2016. A lidé mají o akci zájem, zjistil na místě redaktor České televize Jan Pirkl. „Už od deváté ráno, kdy se otevřely brány pavilonu, se celý zaplnil natěšenými diváky,“ uvedl. Výstavy se od čtvrtka 20. do neděle 23. října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 152 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. A součástí je i gastronomický festival.

„Návštěvníci podzimní Flory si budou připadat, jako by se najednou ocitli v přeplněných sklepech a spížích,“ řekla garantka podzimní výstavy Flora Jana Jirovská. V pavilonu A se totiž střídají pestrobarevné expozice ovoce a zeleniny. „Chybět nebudou ani kompoty,“ dodala. Při pohledu z galerie pavilon A připomíná včelí plástev.

Součástí podzimní Flory je společná expozice Českého zahrádkářského svazu v pavilonu B. „K vidění jsou nejen vybarvená jablka a švestky, ale i rozmanitá kořenová zelenina, papričky, tykve, brambory a samozřejmě květiny,“ řekla Jirovská.

V expozici najdou návštěvníci i houby včetně méně známých druhů, jako je penízovka sametonohá, smrž, hnojník obecný, korálovec ježatý či kotrč kadeřavý. Odborníci pak návštěvníkům poradí, jak správně pěstovat houby v domácích podmínkách. Podle Jana Pirkla pak experty překvapil zájem lidí o odborné rady.  „Čeští sběratelé hub mají podle nich hluboké znalosti,“ doplnil.

Návštěvníky přivítal i festival gastronomie

Festival gastronomie a nápojů Olima, jehož se letos zúčastní zhruba šest desítek producentů potravin z Česka a Slovenska, nabízí Dny moravských vín, degustace či kuchařské a cukrářské soutěže. Nedílnou součástí festivalu Olima je 13. ročník soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos bylo do soutěže přihlášeno 270 vzorků a výsledky budou vyhlášeny v sobotu 22. října.

Floře jsme se snažili dát pořádnou šťávu, šmrnc a barvu. Rozhodli jsme se jít cestou burčáku, moštů, vína a ovocných destilátů.
Jiří Uhlíř
ředitel Výstaviště Flora

Podle ředitele Výstaviště Flora Jiřího Uhlíře je podzimí Flora vrcholem letošního výstavnické sezóny. Podzimních zahradnických trhů se v areálu Výstaviště Flora zúčastní téměř 150 prodejců. K dostání jsou rostliny, semena, zahrádkářské pomůcky či potřeby pro kutily.

Souběžně s podzimní výstavou Flora je květinami vyzdobeno pět olomouckých památek. Květinová aranžmá budou v chrámech sv. Václava, sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné a kapli sv. Jana Sarkandra. Dóm svatého Václava je květinami vyzdoben poprvé.

Podzimní etapu zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc každoročně navštěvuje více než 20 000 lidí.