Největší letošní dražba v Brně. Budova studia ČT se prodala za 81 milionů

Budova v Běhounské ulici, kde dříve sídlilo brněnské studio České televize, se ve čtvrtek v dražbě prodala za 81 milionů korun. Částka se vyšplhala téměř na trojnásobek vyvolávací ceny, která byla stanovena na 30,7 milionu korun. Další budova bývalého brněnského televizního studia, palác Typos, jde do dražby v prosinci.

O budovu v Běhounské ulici byl velký zájem. Do dražby se přihlásilo třináct zájemců, na místě přihazovala zhruba polovina z nich. Vítěz se do dražby zapojil nejprve příhozem na 55 milionů korun, nakonec musel ještě další peníze přidat. Muž, který dražbu vyhrál, s novináři nechtěl mluvit. Firmu nebo člověka, které zastupoval, neprozradil.

Budovy v centru Brna jsou atraktivní

Podle licitátora Josefa Machů z dražební kanceláře Prokonzulta je vidět, že objekt v centru města je atraktivní. „Šlo o největší letošní brněnskou dražbu, kterou může ještě překonat dražba druhé budovy České televize, kde je vyvolávací cena 70 milionů korun,“ řekl licitátor. Vítěz čtvrteční dražby musí peníze složit do 19. prosince, poté bude na něj budova převedena.

Česká televize už oba objekty v centru Brna opustila a přestěhovala se do nových moderních prostor v Brně-Líšni. Ředitel brněnského studia České televize Jan Souček je s výslednou cenou za objekt v Běhounské spokojený. „Pokud se za vyvolávací cenu prodá i druhá budova, zaplatí to televizi zhruba polovinu nákladů na nové studio,“ řekl.

Dražbu budovy v Běhounské ulici sledovala reportérka Barbora Žítková (zdroj: ČT24)
  • Budova v Běhounské byla postavena mezi světovými válkami a původně sloužila bance, dům je památkově chráněný. Postupem let si jej Česká televize uzpůsobila vlastnímu provozu. Má osm podlaží, z toho jedno podzemní. Celková podlahová plocha je 3160 metrů čtverečních. Mimo jiné je v suterénu trezor s pancéřovanými dveřmi, ovšem již nefunkční. 

Palác Typos jde do dražby v prosinci

Další budova bývalého brněnského televizního studia, palác Typos, jde do dražby v prosinci. Vyvolávací cena je v tomto případě ale už 70 milionů korun. Česká televize sídlila v domech v historickém centru města od roku 1961 a od začátku šlo o provizorium. O novém studiu ČT uvažovala několik let, nakonec padla volba na bývalý areál Zetoru v Líšni. Investice dosáhla 274 milionů korun.

  • Palác Typos byl mezi válkami postaven jako multifunkční objekt s byty, obchodní pasáží a tančírnou v podzemí. Dodnes zbyly jen tři byty, zbylé byly přestavěny na kanceláře. V bývalé tančírně bylo největší natáčecí studio.

Největší devizou budov v centru Brna je adresa. Naopak úskalím je špatné parkování a investice do oprav. Jak nakonec bývalé televizní budovy jejich majitelé využijí je otázkou budoucnosti. „ Konkrétně palác Typos by bylo ideální, kdyby se vrátil původnímu účelu pro který byl v těch 30. letech vybudovaný. To znamená jako polyfunkční objekt,“ míní realitní makléř Pavel Daněk.

Prodávat budovu chce i Komerční banka. Jalta už nového majitele má

Další výrazná budova v centru města v Kobližné ulici patří Komerční bance, která ji plánuje také prodat. Objekt chce uvolnit do konce roku. A nabídnout ho za 110 milionů korun. „ O nemovitosti v těcho lokalitách je vždycky zájem. Je určitá cílová skupina lidí, která se zaměřuje přímo na ně,“ vysvětluje realitní makléř.

Podle realitního makléře je navíc vhodná doba. O tom svědčí i prodej paláce Jalta. Ten už svého kupce má. Smlouvu by měl s městem podepsat do konce října. Své plány prozradil ale už před časem. Chce sem vrátit kino, obchody i byty. Tím by tento zatím osiřelý kout města, mohl zase ožít.