Vrchní soud potvrdil členům mezinárodního gangu překupníků drog tresty. Odsedí si dva až 12 let

Devět členů mezinárodního gangu překupníků stráví za mřížemi dva až 12 let. Tresty v úterý potvrdil olomoucký vrchní soud. Do Česka přivezli až 300 kilogramů léčiv na výrobu pervitinu.

Proti původnímu rozsudku, ktrý vynesl Krajský soud v Ostravě, se odvolali všichni obžalovaní a v neprospěch dvou z nich žalobce. Hlavní členové gangu žádali o status spolupracujícího, odvolací soud to však zamítl.

Obžalovaní se v trestné činnosti usvědčovali navzájem, jejich vinu potvrzovaly i telefonické odposlechy. „Nelze pochybovat o vině všech obžalovaných,“ uvedl předseda senátu Jaroslav Zbožínek. „O status spolupracujícího se v uvozovkách bili skoro všichni obžalovaní, kteří se doznávali, navzájem se usvědčovali,“ uvedl žalobce Jaroslav Kandráč.

Nejvyšší trest, 12 let vězení, si odpyká Mityo Goshev Angelov. Podle rozsudku působil jako hlava skupiny složené z Bulharů, jejich potomků, kteří se narodili v Česku, a české přítelkyně jednoho z obžalovaných. Jeho pravou rukou byl podle soudu Veselin Simeonov Arnaudov, který si odpyká ve vězení o rok méně.

Oba se u soudu domáhali přiznání statusu spolupracujícího obviněného, čímž by dosáhli nižšího trestu. Soud to s ohledem na okolnosti případu i jejich hlavní role v kauze odmítl přiznat.

Trest v míře 12 let nejde označit za nepřiměřeně přísný.
Jaroslav Zbožínek
soudce, Vrchní soud Olomouc

Spolupráce hlavních obžalovaných se podle soudu promítla do trestu v podobě polehčujících okolnosti. „Nebýt této výrazné polehčující okolnosti a také dosavadní beztrestnosti uvažovali bychom při 200 kilogramech prekurzoru o jiné sazbě,“ doplnil soudce. Tresty u ostatních obžalovaných podle soudu vystihují jejich roli a podíl na trestné činnosti. U některých by byl podle soudu na místě trest přísnější, žalobce se však neodvolal.

Tresty v rozmezí od 2 do 12 let vězení uložil Krajský soud v Ostravě členům mezinárodního gangu překupníků léků již v červnu. Do Česka z Bulharska či Turecka nechali přivézt v letech 2013 a 2014 až 300 kilogramů léčiv, ze kterých bylo možné vyrobit až 50 kilogramů pervitinu. Cena narkotik by se na černém trhu pohybovala kolem 50 milionů korun. Většinu z obžalovaných soud navíc vyhostil na neurčito z Česka.

Podle obžaloby skupina prostřednictvím kurýrů nechala z Bulharska, Polska a Turecka v letech 2013 a 2014 přivézt do Česka přes 300 kilogramů léčiv. Tablety pak dál dodávali vařičům pervitinu v Moravskoslezském kraji, ale i v Čechách. Policie skupinu dopadla v okamžiku, kdy ve vězení skončili někteří její odběratelé. Ti policisty přivedli na stopu bulharských překupníků.

  • Kdo patří mezi typické uživatele pervitinu? Podle berlínského specialisty Maika Baumgärtnera je takovou skupinu lidí obtížné vymezit. Jde podel něj spíše o širší skupinu osob – od lidí chodících na zábavy, studenty vysokých škol a dělníky ve směnných provozech po ženy v domácnosti. „Pro užívání drogy mají nejrůznější motivy: Bavit se, užít si večírek, udržet se vzhůru a v pohotovosti nebo jen překonat dlouhou chvíli,“ doplnil Baumgärtner.
  • K růstu spotřeby pervitinu podle Baumgärtnera přispívá mimo jiné tlak na výkon v dnešní společnosti. „Metamfetamin (účinná látka v pervitinu) není nic jiného než doping pro mozek, aby rychle mobilizoval velké rezervy síly. Uvádí tělo do stavu pohotovosti,“ vysvětlil. „Krátkodobě je tak možné posílit koncentraci, výkonnost, schopnost nést zátěž a riziko. Zároveň potlačuje pocity únavy, hladu a žízně,“ řekl.
  • Pervitin je rychle návykový. Tělo si po krátkém čase vytvoří odolnost vůči projevům vyvolaným drogou, proto potřebují její uživatelé pro navození rauše stále větší množství látky.

Do akce se dostal tajný agent

Policie do akce nasadila tajného agenta, který pod falešnou identitou opakovaně předstíral zájem o nákup léků potřebných k výrobě pervitinu. Policisté odsouzené zatkli v okamžiku, kdy agentovi předali 29 kilogramů léku Cirrus. Falešný výrobce pervitinu za toto množství zaplatil 1,25 milionu korun. Pokud by se léky dostaly na černý trh, mohlo z nich být vyrobeno až šest kilogramů pervitinu.

Podle státní zástupkyně měli členové skupiny rozdělené úkoly. Někteří zajišťovali nákup léků, často z Turecka, kde je cena o polovinu nižší. Jiní fungovali jako kurýři. Další pak do zahraničí posílali peníze. Distribuci léků v Česku měl na starost další člen gangu. Materiál potřebný k výrobě pervitinu někteří z obžalovaných vařičům dodávali výměnou za hotovou drogu, kterou pak prodávali.