Za střelbu na exekutory dostal muž 12 let vězení. Tvrdil, že střílel ze strachu

Krajský soud ve Zlíně odsoudil Jaroslava Janotu za lednovou střelbu na exekutory v Napajedlech na Zlínsku k dvanácti letům vězení. Muž odmítl, že by na exekutory mířil. Tvrdil, že výstřel byl varovný. Kromě pokusu o vraždu ho soud uznal vinným i z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud uložil trest pod spodní hranici sazby.

Soudní exekutor vyvěsil letos jedenáctého ledna na dveře Janotova bytu v Napajedlech na Zlínsku výzvu, na kterou muž nereagoval. Exekutor se se svým asistentem druhý den vydal do bytu osobně, aby pořídili soupis věcí nutný pro výkon exekuce.

Nejen že je Jaroslav Janota nepustil, ale byt zamkl a odmítal otevřít. Exekutoři se do bytu dostali násilím a narazili na další zamčené dveře do obývacího pokoje, když je otevřeli, čekal na ně Jaroslav Janota s namířenou zbraní.

Střela minula exekutora jen šťastnou náhodou

Poté, co exekutoři z pokoje utekli, vystřelil Janota směrem ke vstupním dveřím do bytu, u kterých jeden z nich stál. Střela ho podle státního zástupce Martina Malůše minula jen šťastnou náhodou. Prošla dveřmi pokoje ve výšce zhruba jeden a půl metru a skončila v koupelně. „Střela letěla ve výšce, kde má dospělý člověk životně důležité orgány,“ řekl žalobce.

Dvanáctiletý trest je podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové přiměřený a spravedlivý. „Sice zůstalo u pokusu o vraždu, ale to nezáleželo na vůli pana obžalovaného, jestli někoho trefí, nebo netrefí přes zavřené dveře s vědomím, že tam ten člověk je a že ho zastřelit může,“ řekla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Zbraň Browning ráže 6,35 milimetru Jaroslav Janota držel legálně, po činu mu ji policie odebrala. Podle exekutora muž navíc jeho i kolegu ohrožoval i z balkonu. K domu dorazila zásahová jednotka policie s vrtulníkem. Muž nakonec otevřel až po domluvě s vyjednavačem policie.

Janota: Měl jsem strach o život, výstřel byl varovný

Janota u soudu řekl, že po noční směně spal a probudily ho nezvyklé zvuky, jako kdyby někdo na zámek nasazoval páčidlo. Lidi přítomné v bytě prý považoval za zloděje a zamkl pokoj. „Měl jsem strach o život. V bytě se pohybovali cizí lidé, kteří se do něj dostali násilím,“ hájil se.

Janota tvrdil, že vystřelil kvůli obavě, že cizí lidé budou útok opakovat. „Nevím, jak k tomu výstřelu došlo, kam jsem mířil, nevím. Mám výpadek paměti,“ vysvětloval Janota.

Znalci ale takzvanou spánkovou opilost vyloučili. Podle nich se v situaci orientoval a jednal organizovaně, i když se jeho jednání v tíživé životní situaci dá podle nich označit za zkratkovité. Soudkyně Ivata Šperlichová označila Janotovu obhajobu za krajně nevěrohodnou. O exekutorech podle ní musel vědět, neboť muži se ho snažili opakovaně a hlasitě kontaktovat.

Janota činu litoval a exekutorům, jejichž postup soud považuje za korektní, se omluvil. Exekuci ve výši 70 tisíc korun prý zaplatil, pomohla mu matka. Muž přiznal, že má celkem dluhy asi 1,5 milionu Kč.

Podle Janotovy obhájkyně Soni Kozové krajský soud zcela ignoroval psychický stav jejího klienta, do kterého se dostal tím, že se do jeho bytu ,vpáčili‘ exekutorští vykonavatelé. Kvůli trestu pod spodní hranici sazby si ponechal lhůtu pro podání odvolání státní zástupce Martin Malůš, který pro Janotu žádal 15 až 16 let.

Dlužníci napadli exekutory už několikrát

Případ z Napajedel není první, kdy exekutoři museli čelit výhružkám a násilí. Letos v červenci střílel dlužník po exekutorech i v Ostravě Hrušově. Policie střelbu opětovala a dlužník na to doplatil životem. Zraněný byl i jeden z policistů. 

  • 20.7.2016  - Policisté zastřelili dlužníka, který v Ostravě-Hrušově postřelil exekutora a ženu, která ho doprovázela. 
  • 14. února 2013 – Jeseničtí policisté museli kvůli výhrůžkám střežit jesenický exekutorský úřad. Policejní manévry vyvolal telefonát muže, který tamním pracovníkům vyhrožoval postřílením. Telefonátu přitom předcházely i výhružné e-maily. Muže se policistům podařilo dopadnout, nikomu se nic nestalo.
  • 28. února 2012 – Kopáním do hlavy napadl třiatřicetiletý muž ve Velkých Losinách na Šumpersku soudního exekutora. Zaútočil na něj poté, co muž začal zajišťovat k exekuci jeho vozidlo. Napadený muž i jeho kolega, který byl zasažen pepřovým sprejem, nakonec skončili na ošetření v nemocnici. Útočník byl obviněn z výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví.
  • 7. ledna 2010 – Exekutory, kteří přišli do obce Křenovy na Domažlicku vykonat exekuci, ohrožoval devětatřicetiletý cizinec sekerou a bránil svůj majetek. Exekutoři se polekali, přerušili exekuci a odešli. Přivolaná policie muže zklidnila, později byl stíhán za nebezpečné vyhrožování a výtržnictví.
  • 1. února 2008 – Nožem ohrožoval šestadvacetiletý muž z Přerovska dva soudní vykonavatele exekutorského úřadu. Mužům, kteří vstoupili do bytu zabavit majetek na základě usnesení soudu, vyhrožoval zabitím. Exekutoři nakonec na svou obranu použili pepřový sprej. Násilníka zadrželi policisté.
  • 7. září 2007 – Čtyřiatřicetiletý muž v Plzni exekutora srazil na zem a dvakrát kopl do hlavy. Poté vykonavatele vyhodil z bytu a nechtěl vydat ani firemní listiny a fotoaparát. Policisté případ kvalifikovali jako krádež a útok na veřejného činitele.