Místo do vězení zamířil exšéf brněnských strážníků do nemocnice

Bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl nenastoupil do vězení. K výkonu trestu se přitom měl dostavit v pátek do 16. hodiny. Podle informace ČT je hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno, která to ale zatím nepotvrdila. Do vězení jej na rok a půl poslal loni v únoru brněnský krajský soud za manipulace s pokutami.

Ve vězení si má bývalý ředitel odpykat rok a půl. „Pan Přikryl tu zatím není. Stává se ale, že odsouzení přicházejí až večer,“ uvedla mluvčí bohunické věznice Dana Krejčířová. V případě, že by Přikryl bez závažného důvodu nenastoupil k výkonu trestu, vystavil by se nebezpečí trestního stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí. 

Podle zatím nepotvrzených informací byl Jaroslav Přikryl hospitalizován na neurologickém oddělení. Jeho advokátka potvrdila, že se jeho zdravotní stav poslední týden zhoršil. To byl i důvod proč soud požádal o další odklad nástupu trestu.

Nástup do vězení soud Přikrylovi ze zdravotních důvodů už dvakrát odložil. O nynější žádosti soud ale nestihl rozhodnout, protože ji exšéf brněnských strážníků podal pozdě. Pokud by přece jenom nastoupil do vězení, jeho zdravotní stav by posuzovali vězeňští lékaři, kteří by měli rozhodnout, zda je schopný výkonu trestu, nebo ne. 

Na svůj špatný zdravotní stav poukazuje bývalý ředitel městské policie dlouhodobě. Letos na jaře údajně strávil několik týdnů v nemocnici. První odklad nástupu mu soud přiznal loni, v březnu pak rozhodl o druhém odkladu na základě závěrů lékařů nemocnice ve vazební věznici v Brně-Bohunicích. Ti po prostudování posudku uvedli, že Přikrylovi nejsou schopni poskytnout potřebnou péči.

Přikryl zahlazoval svým známým pokuty

Přikryla soud potrestal za to, že svým známým zahladil ve 20 případech pokuty za dopravní přestupky a manipuloval s osobními daty lidí v evidenci městské policie. Podle soudu si nechal vytáhnout z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Loni podal bývalý šéf strážníků neúspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu. Přikryl podal také stížnost i k Ústavnímu soudu, kterým chce dosáhnout zrušení odsuzujícího verdiktu, ten zatím v jeho věci nerozhodl.