Zchátralá vila Milada bude hledat nového majitele. Univerzita už ji nechce

Pražská vila Milada bude mít zřejmě nového majitele (zdroj: ČT24)

Symbol sqattingu, pražská vila Milada, bude mít zřejmě nového majitele. Sedm let poté, co odsud policie vyvedla poslední trvale žijící squattery, chce ministerstvo školství vilu i s okolními pozemky jako nepotřebný majetek převést na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten nemovitost nabídne ostatním složkám státu, případně ji prodá.

O vilu i část pozemků projevila už dříve zájem Univerzita Karlova. Bezplatný převod se ale nikdy nepodařil. Už v roce 2010 ministerstvo financí neschválilo bezúplatný převod vily z majetku ministerstva na univerzitu. Chybělo mu doložení veřejného zájmu, což se za roky nezměnilo.

Univerzita má zájem jen o část pozemku

Vila za poslední roky značně zchátrala a univerzita už ruinu nechce. Podle ministerstva má nyní zájem jen o část pozemků, které jsou zahrnuty do projektu přestavby areálu kolejí a menz na část univerzitního kampusu.

Vila Milada
Zdroj: MŠMT

Nedávná novela zákona o majetku státu teď ministerstvu umožňuje převést Miladu alespoň na státní úřad, který spravuje jeho nepotřebný majetek. Patovou situaci by to mohlo odblokovat. „Máme se správou nemovitostí dlouholeté zkušenosti a umíme si s takovými objekty poradit,“ řekl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Úřad nejprve vilu spolu s okolními pozemky nabídne ostatním složkám státu, pak připadá v úvahu i zájem Univerzity Karlovy. Ta chce ale už jen část pozemku. Pokud se o vilu a zbytek pozemků nikdo nepřihlásí, úřad má přímo v popisu práce pokusit se nemovitosti prodat. 

Podle člena squatterské komunity Klinika Jana Trnky je Milada symbolem toho, že stát není schopen a ochoten se o spoustu svého majetku starat. Squatteři kvůli tomu v minulosti obsadili i další objekty v metropoli.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z bývalé plicní kliniky na Praze 3 udělali před dvěma lety sociální centrum. Objekt pak dostali na rok od vlastníka budovy – majetkového úřadu do ročního podnájmu. Po vypršení smlouvy letos 3. března se ale odmítli vystěhovat. V budově zůstávají a o provozování centra se s úřadem soudí.

Aktivisté už museli opustit i historickou usedlost Cibulka ze 14. století v Košířích. Objekt těžkooděnci definitivně vyklidili po osmi letech loni v květnu. Na jeden den pak aktivisté obsadili i dům na Albertově. Reagovali tím na vyklizení squatu Milada.

obrázek
Zdroj: ČT24