Soud zrušil zákaz provozování žižkovské Kliniky

Pražský městský soud zrušil předběžný zákaz provozování sociálního centra na staré poliklinice na Žižkově. Za to, že ho přes zákaz provozovali, přitom dostali aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika několik pokut.

Soud ale nadále rozhoduje o žalobě, kterou kvůli údajně nelegálnímu působení objektu podal správce budovy, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Podle Jakuba Orta z Autonomního sociálního centra klinika odmítl městský soud při zrušení předběžného opatření, že by si aktivisté na Žižkově počínali v rozporu s kolaudačním rozhodnutím. „Žádné kolaudační rozhodnutí doopravdy neexistuje,“ uvedl Ort.

Že je objekt kolaudován jako zdravotnické zařízení, upozornil v zimě stavební úřad. ÚZSVM, který v minulosti bývalou polikliniku aktivistům pronajímal, s nimi potom neprodloužil smlouvu.  Jak ale upozornil mluvčí úřadu Radek Ležatka, samotný ÚZSVM netvrdil, že existuje zmíněné kolaudační rozhodnutí. „My jsme to nikdy netvrdili. To je další věc, kterou se někteří lidé snaží mystifikovat veřejnost,“ uvedl.

Rozhodnutí městského soudu úřad dostal, zatím se však k jeho obsahu nevyjádřil. „Usnesení městského soudu ve věci nemovitostí v Jeseniově 60, které znovu mění nařízené předběžné opatření, jsme dnes obdrželi a v současnosti jej vyhodnocujeme,“ dodal mluvčí.

Zrušení předběžného opatření, které zakazovalo provoz sociálního centra, ovšem není konečným verdiktem ve sporu ÚZSVM s aktivisty z Kliniky. Zásadní je žaloba, v níž se úřad domáhá vyklizení budovy.

„Jen tak je totiž možné odstranit současný protiprávní stav. Pevně věříme, že při věcném projednání nám dá soud za pravdu. Stále totiž platí, že od 3. března 2016 jsou nemovitosti obývány nelegálně,“ uvedl Radek Ležatka.

Squatteři z Autonomního centra Klinika objekt obsadili koncem roku 2014. Později dojednali se státem, že budovu dostali na rok do nájmu. Od letošního 3. března, kdy pronájem skončil, však zůstávají uvnitř nelegálně. Za to dostali aktivisté několik pokut, část z nich zaplatili.

Lidé z Kliniky se na přelomu května a června dostali do sporů s policií, která na Žižkov několikrát přijela kvůli ohlášené bombě. Dvakrát se pokusila budovu vyklidit, v jednom případě se však obyvatelé budovy připoutali k sudům s betonem a několik jich uprchlo na střechu, odkud odmítali slézt.

Policie po svých zásazích aktivisty zpět nepustila a předala starou polikliniku ÚZSVM. Lidé z Autonomního sociálního centra Klinika se přesto vždy vrátili. Policisté se činností Kliniky zabývají také kvůli několika trestním oznámením.

Žižkovská budova se ovšem stala i důležitým tématem celopražské politiky. Když strany městské koalice domlouvaly obnovení spolupráce, dohodly se, že bude Praha usilovat o odkoupení bývalé polikliniky.