Na Klinice byla opět nahlášena bomba, aktivisté před policisty vylezli na střechu

V bývalé poliklinice na pražském Žižkově, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika, opět zasahovala policie. Přijela se čtyřmi antony. V budově byla nahlášena bomba, která se nenalezla. Policie aktivisty vyvedla a následně budovu předala Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Lidé ze sociálního centra do ní poté znovu vnikli. Kvůli ohlášené výbušnině policie vyklidila kliniku již minulý týden.

Po ohlášení bomby v bývalé žižkovské poliklinice přijely na místo desítky policistů včetně těžkooděnců v kuklách a přilbách. Dorazili také hasiči. „Osoby, které byly uvnitř budovy a kterých se výhrůžka týká, byly opakovaně vyzvány, ať budovu opustí, a byl jim sdělen důvod opatření,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Autonomní centrum Klinika, jehož členové i po ukončení nájmu v budově přebývají, uvedlo na sociálních sítích, že v budově zůstává několik lidí, kteří odmítají odejít a šest z nich již policisté zadrželi. Jeden z nich podle přihlížejících s několika dalšími lidmi bránil průjezdu hasičského vozu.

Že policisté vyvádějí lidi, kteří nechtějí odejít, potvrdil i mluvčí Hulan. „Proti nim musíme postupovat v souladu se zákonem. To znamená, dostat ty lidi z budovy, která je označena jako místo, kde je uložen nástražný výbušný systém,“ podotkl.

Policie bombu nenašla, zasahovala ale dál

Exploze byla podle sdělení Kliniky ohlášena na 19:45, kdy nenastala. Policie oznámila, že v budově žádnou nálož nenalezla. Zástupce sociálního centra po vypršení času uvedl, že „policie zasahuje absolutně neoprávněně“.

Hrstka aktivistů se před policií ukryla na střeše budovy, odkud odmítala slézt. Až okolo desáté hodiny večerní se policii podařilo z domu vyvést skupinu, která se uvnitř budovy připoutala k sudům s betonem. Policie aktivisty převezla na služebnu s odůvodněním, že se dopustili přestupku.

Před jedenáctou hodinou policie akci ukončila, neboť z místa vyvedla všechny osoby s výjimkou dvou na střeše. Bývalou polikliniku předala jejímu vlastníkovi, kterým je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten zabezpečil všechny vstupy do objektu proti vniknutí.

„Prakticky okamžitě poté, co policejní zásah skončil, se desítky aktivistů a podporovatelů Kliniky, kteří zásah pozorovali v okolních ulicích, opět přesunuli ke Klinice a za skandování hesel 'Boj pokračuje!' a 'Klinika žije!' do budovy opět vnikli,“ informoval z místa redaktor ČT Petr Obrovský.

Policie opět vyklidila Kliniku a aktivisté do ní znovu pronikli (zdroj: ČT24)

Podobný scénář nastal již minulý pátek, kdy rovněž budovu vyklidila policie kvůli anonymu, který v ní nahlásil bombu. Squattery však nepustila zpět a objekt předala ÚZSVM. „Nemáme podle zákona na výběr. Vždy, když se děje takové opatření, musíme předat objekt po jeho prohlédnutí oprávněnému majiteli,“ uvedl Hulan. I po pátečním vyklizení členové Kliniky dům později znovu obsadili. Ve středu se chystají jít na úřad zaplatit pokutu za to, že starou polikliniku nevyklidili.

Praha má o kliniku zájem, nejraději by ji vyměnila

Policejní zásah na klinice přišel krátce poté, co pražská rada rozhodla, že město začne jednat s jejím majitelem – Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). V úvahu připadá také výměna budovy za jiný objekt. Jednání o klinice je součástí koaliční smlouvy, která opět zcelila rozpadlou koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice, a měla by zajistit squatterům, kteří se v budově usídlili, další setrvání.

Mluvčí úřadu Radek Ležatka však upozornil, že město není první, kdo by budovu chtěl a nemá ani přednost. V prvé řadě totiž kliniku mohou získat některé další státní složky, například ministerstva. Mluvčí připomněl, že zájem už dalo najevo ministerstvo práce a sociálních věcí, i když to nedávno oznámilo, že zájem již nemá.

Události v regionech: Praha oficiálně usiluje o získání Kliniky (zdroj: ČT24)

Praha přitom má s klinikou velké plány. „Pokud by se podařilo domluvit tento krok, město by připravilo rekonstrukci objektu. Do té doby by v něm nadále sídlila Klinika,“ shrnul plány Prahy s bývalou poliklinikou radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Po rekonstrukci by město nabídlo objekt ve veřejném výběrovém řízení neziskovému sektoru. 

Městský zastupitel Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) upřesnil, že by mělo jít o vyvěšení záměru pronájmu budovy. Nezastírá, že očekává, že budova zůstane Autonomnímu sociálnímu centru Klinika. „Hlavní město Praha se pokusí zprostředkovat legalizaci pobytu těch lidí uvnitř objektu tím, že objekt odkoupí. Doufáme, že se podaří po rekolaudaci objektu, aby ho mohla užívat iniciativa, která na jeho chátrající stav poukázala,“ uvedl Stropnický v rozhovoru pro ČT.

Stát za dozor nad budovou předtím platil nemalé peníze. Iniciativa začala dům udržovat. Od té doby se v něm nenacházeli feťáci.
Matěj Stropnický

Pokud státní úřad rozhodne, že by Praha kliniku mohla dostat, město za ni nejspíše bude muset zaplatit. Ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu již dříve uvedla, že úřad nemůže budovu převést bezplatně. Podle radního Procházky by ale alternativou ke koupi mohla být výměna. „Je celý seznam objektů, o kterých bychom mohli jednat, protože jedna nebo druhá strana má pro ně lepší využití,“ upozornil.

Bývalou polikliniku začalo využívat Autonomní centrum Klinika koncem roku 2014, od loňského roku v něm bylo v nájmu. V březnu však Klinice vypršela smlouva a majetkový úřad ji neprodloužil. Squatteři přesto v budově zůstali.

V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později centrum spustilo sbírku oblečení pro uprchlíky. Situace se poté vyostřila a začátkem letošního února na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Na podporu centra v minulosti opakovaně demonstrovaly stovky lidí.