Na trať u Vnorov se po sérii nehod vrátily vlaky

Na trať mezi Veselím nad Moravou a Sudoměřicemi na Hodonínsku se po 15 dnech opět vrátily vlaky. Problémy na místě začaly poté, co došlo u Vnorov k tragickému střetu osobního vlaku s traktorem. Později v místě vykolejil nehodový vlak, který musel vyprošťovat těžký jeřáb. V pondělí zase na místě vykolejila posunovací lokomotiva. Osobní vlaky tak mezi Veselím nad Moravou a Sudoměřicemi musely nahradit autobusy.

Teď budou vlaky v místě jezdit sníženou rychlostí. S otevřením trati zároveň začala platit v úseku Strážnice - Veselí nad Moravou výluka kvůli opravě zabezpečovacích zařízení, a to až do 7. října. Proto bude v tomto úseku docházet k asi desetiminutovému zpoždění.

České dráhy také každý den vždy jeden pár vlaků v úseku Hodonín - Veselí nad Moravou nahradí autobusy. Pojedou podle výlukového jízdního řádu s odjezdy z Hodonína dříve, než je pravidelný odjezd vlaků, a přijíždět budou později.

Vyprošťování vlaku ve Vnorovech
Zdroj: ČT24

Havárie na přejezdu skončila tragicky

Při srážce s vlakem před 15 dny řidič traktoru zahynul, ve vlaku cestovalo zhruba 25 lidí, někteří z nich se zranili. Jejich poranění však podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedviky Kropáčkové nebyla vážná. Po střetu také začal hořet jeden ze čtyř vagónů a celková škoda na vlaku, vozidlu i trati se vyšplhala na 13 milionů korun.

Během havárie vlak vykolejil. Zpět na koleje jej přijel postavit nehodový jeřáb Českých drah. I ten ale taktéž vykolejil jen o den později. V tomto případě nejspíše selhal pracovník, který rameno jeřábu řádně nezabezpečil. Ze železnice se ho podařilo dostat až minulý týden v pátek pomocí devítipatrového silničního jeřábu. V pondělí pak na trati vykolejila posuvná lokomotiva při sypání štěrku.