Kauza Zeleného údolí míří k soudu. Předseda družstva čelí žalobě

Kauza Zeleného údolí míří k soudu (zdroj: ČT24)

Předseda Lidového bytového družstva Praha 4 Přemysl Šíma čelí obžalobě, kterou na něj podalo státní zastupitelství. Podle něj Šíma zastavené parcely v pražském Zeleném údolí pod cenou převedl na další firmu. Ta je pak nájemníkům nutila výrazně dráž a hrozila i zbouráním nemovitostí.

Namísto klidného bydlení v novostavbě hned u lesa řeší obyvatelé Zeleného údolí už pátý rok spor o pozemky pod svými domovy. V domech bydlí asi 1500 lidí, kteří žijí od roku 2012 v nejistotě, co bude dál s jejich byty. Sami ale říkají, že mají naději. Nejvyšší soud jim totiž v dubnu přiznal vlastnické právo k pozemkům.

Druhá skupina možných poškozených jsou členové Lidového bytového družstva Praha 4. Jeho vedení totiž podle obžaloby prodalo pozemky pod cenou. Celkem 18,5 milionu byla částka pro kupující firmu GV Reality, hodnota pozemků ale byla podle znalců výrazně vyšší – 86 milionů. Škodu tak policie vyčíslila na 68 milionů.

Vyjádření Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4
Zdroj: ČT24

Čtveřice družstevníků v roce 2012 proto podala trestní oznámení na dva členy vedení. Předsedu Přemysla Šímu kritizují za to, jak na schůzích nakládá s plnými mocemi nepřítomných.

„Jsou tam členové představenstva, právě kontrolní komise, kteří disponují plnou mocí člena LBD. A když se to dá potom proti sobě, tak nás je míň… Musíte si uvědomit, že ti lidé, který tam chodí, tak jsou třeba osmdesátiletý družstevníci,“ říká člen družstva Petr Nezhyba.

Obžalovaný Přemysl Šíma je předsedou družstva 15 let. Ke svému obvinění se veřejně nevyjadřuje. O tom, jestli porušil povinnost při správě cizího majetku, rozhodne soud, který začne 29. září.