Praha cvičila na povodně, doprava v Holešovicích je omezená

V pražských Holešovicích od sobotního rána probíhalo protipovodňové cvičení. Hasiči, záchranáři a také vojáci na levém břehu Vltavy mezi Hlávkovým a Libeňským mostem postavili protipovodňovou stěnu. Na akci se podílelo celkem 350 lidí a šlo o nejrozsáhlejší cvičení v Praze za posledních deset let. Řidiči i cestující musejí počítat s dopravními omezeními.

Cílem hlavního města bylo prověřit rychlost a spolupráci všech záchranných složek. Cvičení se účastnilo 190 dobrovolných hasičů, kolem padesáti členů armádních záloh v modrých přilbách, na místě byl i Červený kříž nebo Správa služeb hlavního města Prahy.

Doprava v Holešovicích je omezená

Kvůli cvičení v Holešovicích platí dopravní omezení, která potrvají až do druhé hodiny ranní. „Je omezena doprava na levém břehu Vltavy mezi Hlávkovým a Libeňským mostem, objízdné trasy jsou značené. Bližší informace motoristé nalezou na portálu www.praha.eu. Omezené jsou i tramvajové linky a provoz přívozu,“ uvedl mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Vít Hofman. 

Vystavěná protipovodňová stěna je dlouhá zhruba jeden kilometr. Celková délka všech pražských protipovodňových opatření včetně zemních valů, betonových stěn i mobilního hrazení je přes devatenáct kilometrů, z toho mobilní opatření měří necelých sedm kilometrů.

Náklady na sobotní cvičení bude město vyčíslovat až po akci. Jak ale odhadl Vít Hofman, bude stát asi přes jeden milion korun. V příštím roce by se mohla vyzkoušet stavba protipovodňových opatření v pražské Troji, která je posledním místem, kde se opatření zatím nezkoušela. Zavřít by se nejspíš musel i tunel Blanka.

Stavba protipovodňové stěny v Holešovicích
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Nejničivější povodeň zasáhla hlavní město v roce 2002, poslední povodeň přišla v roce 2013, kdy už měla Praha k dispozici protipovodňovou stěnu.

„V případě povodní v roce 2002 muselo být evakuováno 50 tisíc obyvatel, v roce 2013 to už bylo jen zhruba 1200 obyvatel. I rozdíl ve škodách je obrovský. V roce 2002 byly škody kolem 25 až 27 miliard korun, při následujících povodních pouze 4 miliardy,“ podotkl Hofman.