Děti trápí bolesti zad. Může za to špatné držení těla i těžké učebnice

Nejen dospělé, ale stále častěji také děti trápí silné bolesti zad. Jen prostějovské rehabilitační centrum navštíví desítky dětských pacientů. Podle odborníků je na vině špatné držení těla malých pacientů. Mohou za to ale i nevhodně zvolené batohy nebo příliš těžké učebnice, které děti nosí.

Více dětí za odborníky začíná docházet právě se začátkem školního roku. Špatné držení těla nebo jinou poruchu přitom tamní fyzioterapeuti zjistí u devadesáti procent děti. A potíže má například i Daniel Dvořák, který chodí do sedmé třídy základní školy. I když sportuje pravidelně – dvakrát týdně, trápí ho bolesti zad i hlavy.

„Moc se bolesti nevěnuju, nechávám to být, ono to potom třeba přejde,“ sdělil. Podle fyzioterapeutky Jiřiny Kubíkové z prostějovské nemocnice je u Daniela „vidět vybočení pánve a nestabilita v oblasti bederní páteře“. Odborníci většinou u dětí zjišťují oslabené břišní svaly nebo fixátory lopatek. „Snažíme se je procvičit podle schopností dítěte,“ dodala fyzioterapeutka Daniela Němcová.

Děti trápí bolesti zad

Příčinou bolavých zad může být i příliš těžký nebo nevhodně nošený batoh. Například ve škole ZŠ Zeyerova Olomouc se snaží počet učebnic, které děti mají v brašně, omezovat.

„Čím vyšší ročník, tím počty učebnic narůstají. Třeba takové atlasy jsou velice těžké, takže se snažíme, aby je žáci měli doma. Nahrazujeme je sešitovými,“ sdělila Iva Metelková, koordinátorka školního vzdělávacího programu.

Odborníci: Brašna má být anatomicky tvarovaná

Odborníci uvádějí, že školní brašna pro prvňáčka by neměla přesáhnout deset procent váhy dítěte. Kromě anatomicky tvarovaných zad by na aktovce neměla chybět blikající světla a reflexní pásky pro lepší viditelnost školáka, uvedla primářka Rehabilitačního ústavu z Brandýsa nad Orlicí Michaela Tomanová.

Těžší předměty, jako jsou knihy, se dávají vždy do kapsičky, která je co nejblíže k zádům. Takto bude váha knih více přenášená na tělo a páteři se alespoň trochu uleví.
Michaela Tomanová
primářka Rehabilitačního ústavu z Brandýsa nad Orlicí

Rodičům, kteří s blížícím se školním rokem řeší nákup nejvhodnější tašky do školy, také radí nevybírat vzor s momentálním pohádkovým idolem. Neutrální potisk se totiž školákovi tak rychle neokouká.

Pro nejmenší školáky jsou podle primářky nejvhodnější klasické aktovky, protože jsou pevnější a lépe se v nich udržuje pořádek. Batohy jsou spíš pro starší děti, těm by zase rodiče měli připomínat správné nošení.

„Nošení brašny na jednom rameni je oblíbený módní nešvar řady školáků, který však přispívá k horšímu držení těla i zátěži zádových svalů,“ upozornila Tomanová. Důležité je podle ní také občas zkontrolovat, jestli s sebou dítě v brašně netahá zbytečnosti.