Metrostav a další firmy jsou před soudem kvůli hotelu Bohemia

Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat případ tří firem a osmi lidí, kteří se podle obžaloby pokusili o dotační podvod při modernizaci hotelu Bohemia v Chrudimi. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim pět až deset let vězení.

Obžaloba tvrdí, že se v roce 2012 dohodli zástupci investora společnosti HOMA holding, technického zástupce investora firmy Cettus a zhotovitele, kterým byla firma Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Jeden z obžalovaných údajně předložil nepravdivé doklady v dubnu 2013 Úřadu Regionální rady soudržnosti Severovýchod se sídlem v Hradci Králové s žádostí o vyplacení částky 25,2 milionu korun. Na stavbě podle spisu nebyly například provedené takzvané trubkové mikropiloty za 1,244 milionu korun.

Peníze za práci, ke které nedošlo

Podle projektu jich mělo být 44, firma však udělala pouze čtyři účelové vrty. Přitom provedení mikropilotů bylo zapsáno ve stavebním deníku a bylo zahrnuto do žádosti o poskytnutí dotace. Obžalovaní podle spisu oproti projektu zvolili odlišné provedení ocelové konstrukce či použili levnější stavební materiál na příčky.

„Naprosto popírám dohodu ohledně odčerpávání peněz z dotace,“ řekl soudu Ivan Fišák, který pracoval pro firmu HOMA holding. Podle svých slov měl na starosti především investice nesouvisející s dotací, například stavbu parkoviště či úpravu kuchyně.

Organizovaná skupina, tvrdí státní zástupce. Změna materiálu není okrádání, kroutí hlavou obhájkyně

Státní zástupce Adam Borgula považuje obžalované za organizovanou skupinu. „Této trestné činnosti se dle mého názoru účastnili jak zástupci investora, tak generálního dodavatele stavby, tak technického dozoru,“ tvrdí Borgula. Podle něj se obžaloba opírá o odposlechy, dokumentaci k realizaci stavby, e-mailovou korespondenci či výslechy některých svědků. V přípravném řízení se podle Borguly obžalovaní k věci nevyjádřili, nyní soudu řekli, že budou vypovídat.

Například Tereza Jelínková, která u soudu zastupuje obžalovaného Fišáka a Radovana Doubka, shledává v obžalobě spoustu právních vad, nepravd a polopravd. „Například u ocelové konstrukce se pouze změnil typ spojů s ohledem na zimní období, náš znalec dokonce říká, že typ spojů nemusí být hlášen na stavebním úřadě ani dotačním orgánu. Klienti zde stojí jako organizovaná skupina, že chtěli okrást dotační orgán ohledně svařované konstrukce. Při vší úctě, to mi přijde hodně ubohé,“ řekla Jelínková. Právní zástupce společnosti Metrostav Pavel Mališ se k případu odmítl vyjadřovat.

Soud v Hradci otevřel kauzu modernizace hotelu Bohemia (zdroj: ČT24)

Případ souvisí se zátahem v kladrubském hřebčíně. Pojítkem je Metrostav

Oprava hotelu v Chrudimi měla stát 74 milionu korun, celková dotace měla být 43 milionů korun. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny. Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily. Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později majitel společnost i s hotelem prodal jiné firmě.

Pozastavení evropské dotace pro hotel Bohemia souviselo s vyšetřováním zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na obou zakázkách se podílela například firma Metrostav. Policie v lednu uvedla, že ukončila vyšetřování okolností zakázky za 300 milionů korun na opravu hřebčína v Kladrubech nad Labem. Obviněno bylo 18 lidí a pět firem.