Senioři našli „hodinové vnuky“. Mladí lidé jim pomáhají překonat samotu

Předčítání, procházky nebo jen „obyčejná“ návštěva na hodinu týdně – to vše mohou díky několika dobrovolníkům převážně z řad studentů zažívat klienti bohumínského Domova Jistoty. Služba má mezi seniory tak velký ohlas, že ji chce Moravskoslezský kraj rozšířit i do dalších měst regionu.

Role „vnuků a vnuček“ se ujali mimo jiné studenti bohumínského Gymnázia Františka Živného a Střední školy Bohumín. Celkem jich je osm. Za klienty s nimi chodí i 15 seniorek. Součástí týmu je také mladá nevidomá žena – Helena Gorecká. „Chtěla jsem se s těmi lidmi seznámit, rozdělit se s nimi o veškeré pocity, vnímat jejich názory, vžít se do jejich situace,“ poznamenala.

Alžběta Kudlová, klientka Domova Jistoty, si návštěvy mladých lidí velmi oblíbila. „Vezmou i knížku, přečtou ji, jsou šikovné, snaží se,“ sdělila na adresu studentek. 

Hodinový vnuk

„Jde nám o mezigenerační spolupráci, propojení energie a nadšení mladých se zkušenostmi a znalostmi dříve narozených. Ukázku toho, jak lze společně pomáhat těm, kteří to potřebují,“ uvedl Ivan Sekanina, předseda Spolku Počteníčko, který projekt organizuje s tím, že jeho cílem je takzvaná „aktivizace“ seniorů.

Služba je zatím určena klientům Centra sociálních služeb Bohumín, Charitního domu pokojného stáří sv. Františka v Bohumíně a bohumínského Domova Jistoty. „Hodinový vnuk je báječný nápad. Naši klienti jsou velmi vděční za další podněty zvenčí, baví je společenské hry i předčítání, úspěch mají písničky,“ uvedla ředitelka Domova Jistoty Jiřina Zdražilová.

Přidat mají na počtu návštěv

Klienty domova důchodců v současnosti dobrovolníci navštěvují jedenkrát týdně. „Budou společně podnikat aktivity, které seniorům zpříjemní život v ústavu - povídat si, hrát společenské hry, předčítat, poslouchat hudbu nebo si společně vyjdou na vycházku do okolí a další,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Službu, která je mezi seniory oblíbená, chce kraj rozšířit i do Bílovce a Ostravy. Uvažuje se také o tom, že se zvýší frekvence návštěv na dvě hodiny týdně.