Silnice smrti z Ostrova do Chomutova dostane nový povrch a další značky

Neúnosná situace na mezinárodní silnici číslo 13 na severozápadě Čech nutí její správce k lepšímu zabezpečení. Od začátku roku záchranáři vyjížděli bezmála ke třiceti nehodám. Jen při poslední nehodě se na nebezpečné trase mezi Ostrovem nad Ohří a Chomutovem zranilo 6 lidí, zasahovat musel i vrtulník.

„Budou zde nainstalovány proměnné dopravní značky. Na nich se, když bude pršet, objeví symbol nebezpečí smyku,“ předesílá Zuzana Týřová, mluvčí karlovarské krajské policie. V celém úseku také budou platit rychlostní omezení a Ředitelství silnic a dálnic upraví zřejmě ještě letos některé zatáčky speciálním zdrsněným asfaltem.

Scénáře nehod se v úseku opakují, nemilou kombinaci tvoří mokrá silnice, velká rychlost a smyk. „Jsou to zraněné krční páteře, pohmoždění hrudníku, zlomeniny končetin,“ přibližuje časté následky nehod zdravotnice hasičů z Ostrova nad Ohří Ilona Giertl.

Události ČT: Časté nehody nutí k úpravám silnice číslo 13 (zdroj: ČT24)

Hasiči přitom musí zasahovat v obtížném terénu, když mají z jedné strany řeku, z druhé prudký sráz. Jízdu v nepřehledných zatáčkách na úpatí hor komplikuje vlhko právě z přilehlé řeky. Cestáři se snaží silnici upravit tak, aby klouzala co nejméně. Tomu má posloužit právě zdrsněný asfalt.