Na jihomoravský ostrov nikdo nesmí. Jen závislí lidé, kteří tam pomáhají přírodě i sobě

Vykácet akátový les a vrátit na ostrov uprostřed soustavy Novomlýnských nádrží původní vegetaci. Takový je jeden z cílů klientů kyjovského sdružení Krok, kteří se léčí z drogové závislosti. Při obnově ostrova se nemění jen příroda, ale i lidé.

Pro někoho je sekání trávy nebo řezání větví pouze prací. Pro Davida, který byl od 13 let závislý na pervitinu, jsou zároveň terapií. „Hodně jsem se tu změnil. Nikdy jsem neměl z ničeho radost a tady vidím výsledek, to je super,“ uvedl David.

V komunitě je už 18 měsíců a na ostrov přijel pomáhat už podruhé. Ne jen kvůli svému rozvoji, ale také kvůli rozvoji tamější přírody. „Ještě loni to tady bylo v příšerném stavu. Pomáháme přírodě, obnovit ji, protože je tu spoustu druhů, co sem nepatří,“ dodal.

S obnovou vegatace pomáhají kozy a ovce

Původně totiž bylo upravované prostranství zarostlé akáty. „Dvacet let tu nikdo s ničím nehýbal a my se snažíme, aby se zpátky vrátila původní vegetace,“ vysvětlil hlavní terapeut občanského sdružení Krok Milan Čamlík. Patnáctka klientů stromy vykácí, travnaté plochy spasou ovce a kozy. „Výmlatky akátů, které mají tendenci vyhánět ven, za rok za dva zlikvidují a zůstane tu holá louka,“ pokračoval.

Závislí lidé pomáhají na zapovězeném ostrově přírodě i sobě (zdroj: ČT24)

Cílem prací ale není pouze vrátit na ostrov ve Věstonické nádrži, která je prostřední ze soustavy nádrží Nové mlýny, původní rostliny, ale také na něm udržet ptáky. „Tím, že se vrací louky nazpět, tak se zvyšuje i počet hnízd. Musíme vrátit zpět stav, jaký tu byl, aby tu ptáci měli prostředí potřebné pro hnízdění. Všechno se vším souvisí,“ řekl terapeut.

  • Soustava tří přehradních vodních nádrží pod Pálavou (Horní Mušovská, Střední Věstonická, Dolní Novomlýnská) na řece Dyji. Do 70. let minulého století nejrozsáhlejší lužní krajina ve střední Evropě byla radikálně pozměněna vodohospodářskými úpravami (výstavba nádrží, narovnání toků), jež usilovaly o zamezení každoročně se opakujících záplav a snahou byla i další intenzifikace zemědělské velkovýroby. 
  • Horní nádrž slouží pro závlahy a rekreaci, střední je vyhlášena přírodní rezervací s umělými ostrůvky pro hnízdění ptáků, na jednom zachován románsko gotický kostel sv. Linharta, který je jediným pozůstatkem zatopené vsi Mušov. Dolní nádrž slouží pro rekreaci, závlahy a výrobu elektřiny. Nové Mlýny slouží ke koupání, k rybolovu, windsurfingu či lodní dopravě. Okolí je vhodné pro pěší výlety a cykloturistiku.
  • Zdroj: nove-mlyny.ceskehory.cz

Lidé na ostrov nesmí. Zákaz ale porušují

Na ostrov ve střední části Novomlýnských nádrží lidé jinak nesmí, je totiž přírodní rezervací. Klienti proto potřebují k pracím výjimku na dva až tři týdny. „Lidé tento zákaz nedodržují docela často. Stává se, že sem přijedou na malých člunech. Vidí z břehu, že jsou tu ostrůvky, tak sem jedou. Občas je těžké je přesvědčit, ať jedou zpátky,“ dodal Čamlík. 

Klienti na ostrov vyráží do práce před šestou ráno a vrací se až večer. Do Novomlýnských nádrží jezdí pracovat už osmým rokem vždy srpnu, kdy jim ochranáři povolí vstup. Na ostrov se tak vrátí zase za rok. „Ještě před dvěma roky tu byla džungle. Myslím si, že to má takové synonymum s člověkem, jak oni dokážou za jeden rok přetvořit sebe,“ uzavřel hlavní terapeut Čamlík.