Bývalé roty pohraničníků nikdo nechce – správa šumavského parku je nechá zbourat

Jako první se má bourat stožecká rota (zdroj: ČT24)

Správě šumavského parku se nepodařilo prodat budovy bývalých rot pohraniční stráže. Od příštího roku je proto začne bourat. Na demolici totiž správa získá dotace snáz, než na jejich přestavbu. V příštím roce má začít bourání roty v obci Stožec, o dva roky později by pak měla zmizet i na Borových Ladech.

Až do roku 2013 patřily roty ministerstvu vnitra, pak přešly na správu šumavského parku. Ta původně plánovala, že ve Stožci vybuduje environmentální centrum s bezbariérovým přístupem. Z toho ale sešlo, a správě se pak budovu nepodařilo ani prodat. V bývalé rotě na Borových Ladech mělo zase vzniknout územní pracoviště národního parku. Ani tenhle záměr však nevyšel. 

Bourat se začne už příští rok, ale ne najednou, protože by to bylo finančně nákladné: „Udělali jsme si harmonogram s tím, že u Stožce by se začalo v roce 2017 a na Borových Ladech v roce 2019,“ upřesňuje náměstek ředitele šumavského národního parku Miloš Juha. 

Zatímco ve Stožci z demolice příliš nadšení nejdou – třeba proto, že si obec v budově pronajímá garáže, kde má zaparkovanou rolbu. Naopak v Borových Ladech berou demolici jako pozitivum: „Protože jsme měli strach, aby se to nestalo předmětem nějakého developerského záměru,“ dodává starostka Jana Hrazánková. 

Poslední část roty na Kvildě pak vedení parku stále nabízí k prodeji. Budovu už ale prodává několik let, aktuálně za tři miliony korun, a zájemce se pořád nenašel.