Stát odepsal na Mostecku uhlí za více než miliardu

Stát odepsal přes šest milionů tun uhlí (zdroj: ČT24)

Stát odepsal zásoby hnědého uhlí za více než miliardu, které se nacházejí pod průmyslovou zónou Joseph v na Mostecku. Hodnota zóny je totiž dvakrát vyšší než hodnota odepsaného uhlí. Podle města Most se ale investoři báli případné těžby, proto se prý zónu za 14 let povedlo zaplnit jen z poloviny.

V průmyslové zóně Joseph aktuálně fungují čtyři investoři a pátý tam staví. S dalšími třemi zájemci pak město jedná: „Nyní je toto uhlí odepsáno a s novými investory už nebudeme tento problém řešit,“ tvrdí mostecký primátor Jan Paparega (za SčMO). 

Marie Divišová z oddělení rozvoje a územního plánování pak dodává, že spoustu investorů odrazovala podmínka, že životnost staveb nesmí přesáhnout 50 let. 

Stát odepsal více než šest milionů tun uhlí, jehož cena je cca 1,3 miliardy korun. Jenže podle údajů ministerstva průmyslu je hodnota zóny zhruba dvakrát vyšší, navíc leží v oblasti s vysokou nezaměstnaností: „Jedná se o strategickou zónu, která byla podpořena hned dvěma rozhodnutími vlády v letech 2001 a 2006. Ten společenský zájem je tady nepochybný,“ dodal mluvčí ministerstva František Kotrba. 

Stát nabízí investorům v zóně Joseph pobídku 300 tisíc korun na každé nové pracovní místo a osvobození od daně z nemovitostí po dobu pěti let.