Brněnští celníci spálili nelegální kuřivo. Za krácení daní na tabáku trestal i soud v Ostravě

Bez komentáře: V brněnské spalovně ničí miliony zabavených cigaret (zdroj: ČT24)

V brněnské spalovně začali celníci likvidovat 118 milionů cigaret a 180 tun tabáku. Část z nich do republiky nezákonně dovezla mezinárodní organizovaná skupina, další pak vyrobila přímo v Česku. Jiný gang, zabývající se podobnou činností, působil na Ostravsku. Soud v úterý poslal do vězení na sedm a šest let jeho dva hlavní členy, kteří v Ostravě podle obžaloby delší dobu nelegálně vyráběli kuřivo.

 V brněnské spalovně kromě výrobků skončily také obaly a falešné tabákové nálepky. „Zničeno bude dohromady 425 tun zboží,“ upřesnila mluvčí celníků Martina Kaňková. Nyní se bude ve spalovně postupně likvidovat 60 tun materiálu jednou za dva dny. Kdyby se nyní zabavené výrobky dostaly v současné době na trh, pak by daňový únik podle celníků přesáhl tři čtvrtě miliardy korun.

Zabavené tabákové výrobky jsou z několika zátahů. Šlo o asijské skupiny, jejich výrobny cigaret celníci postupně odhalili ve Středočeském kraji, výrobky pak končily v česko-německém pohraničí. „Jde o případy, které jsou už pravomocně odsouzeny a my máme v rukou rozhodnutí o propadnutí a zlikvidování zboží,“ vysvětlil ředitel odboru pátrání Celní správy Aleš Hrubý.

Podle ředitele odboru pátrání Celní správy Aleše Hrubého se nyní už tolik padělků neobjevuje. Není totiž už možné prodávat tabákové výrobky na tržnicích a zpřísnily se také podmínky pro provozování daňových skladů. Organizované zločinecké skupiny se tak podle něj přesunuly do jiných oblastí, například do pěstování marihuany či výroby pervitinu.

Soud udělil několikaleté tresty

Také v Ostravě se v úterý zabývali nelegálním kuřivem. Zdejší krajský soud tak potrestal zástupce skupiny složené z Čechů a Poláků. Zpracovali a prodali na trh přes tři tuny tabákových listů. Gang podle spisu vyrobil tabák ke kouření, ze kterého neodváděl spotřební daň, a stát tak připravil o více než sedm milionů korun. O dalších sedm milionů by přišel, pokud by se na černý trh dostalo kuřivo, které policisté a celníci zabavili ve třech skladech v Ostravě.

Soud trestal za nelegální kuřivo

Sedmiletý trest si vyslechl Čech Vladislav Moroň, který skupinu podle státního zástupce vedl. Zajistil pronájem skladů v Ostravě, jejich stavební úpravu a financoval také jejich vybavení potřebným zařízením na řezání tabáku, jeho parfemování, sušení a následné balení do cigaret, krabiček či pytlů. Za sklady platil nájem a vyplácel najaté pracovníky, kteří nelegální kuřivo vyráběli. O rok nižší trest si vyslechl jeho blízký spolupracovník Vladimír Valent.

Rozsudek není pravomocný. Moroň se ještě v soudní síni odvolal. Další obžalovaný si stejně jako státní zástupce ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Další rozsudky jsou pravomocné

Už loni v prosinci soud vynesl rozsudek nad dalšími šesti členy skupiny. Dvě ženy odešly od soudu s podmínkou. Dva polští členové gangu dostali šestiletý a jeden pětiletý trest vězení. Všichni tři byli navíc vyhoštěni z Česka. Na 2,5 roku soud odsoudil dalšího Čecha. „Tyto rozsudky už jsou pravomocné. Odvolání odsouzených bylo zamítnuto,“ řekla mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Gang využíval toho, že dovoz tabákových listů do Česka nepodléhá spotřební dani. Té podléhá až hotové kuřivo. V Ostravě pak z tabákových listů nelegálně vyráběli tabák ke kouření. Z takto získaného materiálu ale neodváděli spotřební daň. Od loňského léta do letošního února zpracovali tři tuny tabákových listů, které do Česka dováželi z Moldavska, Itálie a Bulharska. Podle žalobce například vyrobili téměř 800 000 cigaret a téměř 300 kilogramů tabáku ke kouření.

Tabák balili do balíčků označených Golden Virginia a cigarety například do krabiček s označením Marlboro. Policisté a celníci zajistili při domovních prohlídkách téměř tři tuny nařezaného tabáku, bezmála čtyři tuny tabákových listů a 249 000 kusů cigaret.