Šest taxikářů a úředník jdou před soud. Účtovali si až 200 korun za kilometr

Šest taxikářů a bývalého úředníka pražského magistrátu čeká v kauze předraženého jízdného soud. Skupina je podle informací České televize obžalovaná z podvodu, za což jejím členům hrozí 2 až 8 let vězení. Pět osob navíc čelí obžalobě z podplácení, bývalý úředník z přijímání úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Obžalobu jsme podali 30. června,“ uvedl státní zástupce Jan Lelek. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, hlavní líčení zatím nenařídil.

Bývalý pracovník pražského magistrátu podle dřívějších informací v médiích varoval taxikáře, když se na ně chystala kontrola. Úředník proto také čelí obžalobě pro přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu v případě odsouzení hrozí 3 až 7 let vězení.

6 taxikářů a bývalého úředníka čeká soud v případu předražování jízdného (zdroj: ČT24)

Všichni stíhaní jsou obvinění z podvodu ve formě organizované skupiny. Policie je obvinila už loni na konci listopadu po několikaměsíčním intenzivním sledování. Taxikáři podle ní předražovali jízdné hlavně na úkor zahraničních turistů, v některých případech jezdili i za 200 korun za kilometr. Policie podvodníkům auta zabavila.

Z Dejvic na letiště za dva tisíce

Podle dřívějších informací je mezi obžalovanými předák taxikářů Zdeněk Ponert, taxikář Aleš Šotola nebo člověk známý jako Giovanni. Po Šotolovi loni policie chtěla stotisícovou kauci kvůli předražené jízdě s pasažérkou z centra Prahy na letiště. Za trasu z Dejvic na letiště si taxikáři v některých případech účtovali i dva tisíce korun.

Jde o vůbec první případ, kdy policie tímto způsobem zasáhla proti nepoctivým taxikářům. Dosud jejich případné prohřešky řešil pouze magistrát. S problémy s předraženým jízdným se Praha potýká dlouhodobě. Pražský magistrát uložil od roku 2002 taxikářům pokuty za více než 213 milionů korun.