Mezi obviněnými ze zátahu na taxikáře je i pracovník magistrátu - měl vynášet informace

Mezi obviněnými ze zátahu na taxikáře je i pracovník magistrátu (zdroj: ČT24)

V případu taxikářů zadržených v centru Prahy kvůli předražování jízdného obvinila policie sedm lidí. Šest z nich jsou taxikáři, sedmý je pracovníkem magistrátu. Ten je podezřelý, že za úplatu vynášel informace. Podle magistrátu nebyl zadržen žádný jeho současný pracovník. Podle státního zástupce se taxikáři zaměřovali hlavně na cizince: a třeba za trasu z Dejvic na letiště si v některých případech účtovali i dva tisíce korun.

Všichni stíhaní čelí obvinění z podvodu ve formě organizované skupiny. Pět z nich je stíháno také za uplácení a jeden za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. „Týká se to vynášení informací,“ řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman odmítl sdělit podrobnosti a odkázal na státní zastupitelství. „Mohu pouze konstatovat, že podle našich informací nebyl zadržen žádný současný pracovník magistrátu,“ uvedl.

Taxikáři podle policie předražovali jízdné na úkor turistů. „Všech sedm osob bylo propuštěno ze zadržení, protože nebyly shledány vazební důvody,“ dodal žalobce.

Server Aktuálně.cz uvedl, že obviněný pracovník magistrátu taxikáře varoval, když se na ně chystala kontrola. Řidiči taxi tak byli chránění před prověrkami z města, kdy figuranti převlečení za cizince testují cenu jízd, před detektivy už ale ne. Policisté skupinu taxikářů ze Staroměstského náměstí podle serveru sledovali několik měsíců.

Rubeš: Taxikáři mají svůj propracovaný systém (zdroj: ČT24)

První ze zatčených a teď už i stíhaných je Aleš Šotola, taxikář, kterého policisté už znají. Před půl rokem po něm chtěli stotisícovou kauci kvůli předražené jízdě s pasažérkou z centra Prahy na letiště. Dalším zatčeným je člověk známý jako Giovanni. Mezi obviněnými taxikáři je mimo jiné i jejich předák Zdeněk Ponert. Vazebně teď není stíhán nikdo, jezdit ale taxikáři nemohou. Policisté jim zabavili auta i mobily.

Praha nevybere od taxikářů ani desetinu uložených pokut

S problémy s předraženým jízdným se Praha potýká dlouhodobě a nedaří se jí ani vybírat pokuty. Pražský magistrát uložil od roku 2002 taxikářům pokuty za 213 milionů korun, vybrat se mu ovšem nepodařilo ani desetinu celkové částky.

Nepoctiví taxikáři podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) poškozují pověst nejen Prahy, ale i celé republiky.

Zátah na nepoctivé pražské taxikáře
Zdroj: ČT24

V Praze je podle magistrátu evidováno 4600 vozidel taxislužby, ve skutečnosti jich ale po městě jezdí víc. Počet takzvaných problematických řidičů městská policie i magistrát odhadují na několik desítek.

I několik desítek nepoctivých taxikářů ale kazí pověst ostatním a Praha je kvůli tomu okrádáním cizinců roky proslulá. Před taxikáři turisty varují i zahraniční průvodce a cestovní kanceláře.