Zátah v centru Prahy: Policie poprvé zatkla taxikáře podezřelé z okrádání cizinců

Události ČT: Zátah mířil na desítky taxikářů (zdroj: ČT24)

Policie v úterý zatkla dva pražské taxikáře, kteří mají stanoviště v okolí Staroměstského náměstí. Podle informací České televize ale zátah mířil na desítky profesionálních řidičů. Jde o vůbec první takovou akci proti nepoctivým taxikářům, kteří měli okrádat cizince. U zatčení dvou řidičů v centru Prahy byl i reportér České televize Patrik Banga.

Jednoho z taxikářů zatkla policie po poledni u Staroměstského náměstí, další řidič utekl. Kriminalisté ho hledali i v restauracích a po několika minutách ho zadrželi též. Nešlo ale o jediné taxikáře, které policie v úterý zatkla. Další zásah měl probíhat po celém Středočeském kraji. Podle informací České televize má jít až o čtyřicet lidí. 

„Jde o podezření z trestného činu podvodu ve vztahu k předražování jízdného na úkor zpravidla zahraničních turistů,“ řekl k zátahu státní zástupce Jan Lelek, který na vyšetřování dohlíží. Kolik lidí policie zadržela, sdělit odmítl.

Dosud trestal prohřešky taxikářů jen magistrát, policie zasáhla poprvé. Detektivové podle Aktuálně.cz taxikáře sledovali několik měsíců. Díky tomu se jim údajně podařilo zdokumentovat dostatek prohřešků, aby je mohli obvinit z trestných činů.

Zátah na nepoctivé pražské taxikáře
Zdroj: ČT24

Policie víc k zásahu zatím sdělit nechce. Zatčené chce nejprve vyslechnout. Pokud do 48 hodin nikoho neobviní nebo nenavrhne soudu vazbu, musí zadržené propustit.

Praha je okrádáním cizinců v taxi proslulá

V Praze je podle magistrátu evidováno 4600 vozidel taxislužby, ve skutečnosti jich ale po městě jezdí víc. Počet takzvaných problematických řidičů městská policie i magistrát odhadují na několik desítek.

I několik desítek nepoctivých taxikářů ale kazí pověst ostatním a Praha je kvůli tomu okrádáním cizinců roky proslulá. Před taxikáři turisty varují i zahraniční průvodce a cestovní kanceláře.

Praze se navíc nedaří vybírat ani pokuty. Magistrát uložil od roku 2002 taxikářům pokuty za 213 milionů korun, vybrat se mu ovšem nepodařilo ani desetinu celkové částky.

Zátah na nepoctivé pražské taxikáře
Zdroj: ČT24