Pardubické letiště v problémech. Stavaři pozastavili přípravu terminálu

Reportáž: Pardubické letiště v problémech (zdroj: ČT24)

Budování nového terminálu letiště v Pardubicích se dostalo do problémů. Sdružení stavebních firem Strabag a Chládek & Tintěra zpochybňuje navrženou konstrukci haly a hrozí, že smlouvu na zakázku za 300 milionů korun vypoví. Práce na terminálu se proto zastavily.

Stavba terminálu za 256 milionů korun začala počátkem června a stát měl na konci příštího roku. Stavbaři již zbourali staré sklady a připravují stavbu příjezdové komunikace. Projekt samotného terminálu ale zpochybňují, plán má podle nich vážné chyby a v případě požáru by se konstrukce mohla zřítit.

Investorem a zároveň provozovatelem letiště je společnost East Bohemian Airport (EBA), vlastněná městem a krajem. Právě jemu také stavaři adresovali dopis s výhradami k projektu, navíc pohrozili, že stavbu opustí, pokud nedostanou opravenou projektovou dokumentaci.  

„Konsorcium firem požádalo objednatele o doplnění podkladů ke statické části projektu a požárně bezpečnostního řešení stavby, aby mohlo pokračovat v pracích na podrobné realizační dokumentaci stavby dle harmonogramu,“ uvedla mluvčí Strabagu Ivana Gregorová. „Jedná se o standardní doplnění informací na stavbách obdobného rozsahu.“

V srpnu zasedne zastupitelstvo

Varovný dopis překvapil nejen objednatele stavby, ale i její akcionáře. „Neexistuje, že se bude naprosto bezdůvodně navyšovat cena. Na každý z dotazů konsorcia bude odpovězeno odborníky, specialisty,“ prohlásil předseda představenstva společnosti EBA Pavel Svoboda. „Znamenalo by to jak případné přepracování dokumentace, tak následně novou soutěž,“ varoval před vypovězením smlouvy hejtman Martin Netolický.

EBA si nyní vyžádala u projektanta odpovědi na připomínky dodavatele stavby, 11. srpna představenstvo společnosti, rozšířené o primátora Pardubic a hejtmana Pardubického kraje, rozhodne o dalším postupu. Projektanti mají za to, že je plán terminálu v pořádku.

„Prioritně ctíme základ, že v žádném případě nechceme dopustit nějaké navyšování ceny ve vazbě na změnu konstrukčního systému,“ potvrdil Svobodova slova primátor Martin Charvát. Problémy by podle něj zatím nemusely způsobit zásadní zpoždění výstavby. Má být dokončena na podzim příštího roku. 

Průtahy kolem terminálu

Terminál se měl stavět loni, stavební firmy však nabízely cenu kolem 400 milionů korun. Společnost EBA se rozhodla stavbu zlevnit a vypsat nový tendr. V druhém patře například nebudou vybavené kanceláře. Uspořilo se i na trafostanici a vzduchotechnice, které budou umístěné venku místo uvnitř stavby.

Akcionáři EBA, což je město Pardubice a Pardubický kraj, delší dobu hledali společnou řeč a nebylo jisté, zda se na potřebě stavby terminálu shodnou. Letiště druhým rokem zaznamenává velký úbytek cestujících, loni totiž přišlo o pravidelné lety do Ruska, přitom z ruských pasažérů mělo nejvíc příjmů.