Ochránci zvířat odvezli osm zanedbaných psů. Na dvoře jich pobíhalo více než padesát

Na smečku více než padesáti psů, kterou chová jeden z obyvatelů obce Vražné, si stěžují místní. Zvířata jsou zanedbaná, podle svědků i vyhladovělá. Ve čtvrtek proto část z nich odvezli do útulků ochránci zvířat.

Majitel zvířat přitom tvrdí, že ho psi chrání před potkany. Kvůli nim si je před několika lety měl pořídit. Původně jich bylo na dvoře jen pár. Dnes na pozemku žije více než padesátihlavá smečka.

„Ještě o víkendu přitom majitel vyhladovělých zvířat s jejich alespoň částečným odebráním souhlasil. Ve čtvrtek ale odmítal vpustit na pozemek dobrovolnice ze spolku na ochranu zvířat,“ uvedla redaktorka České televize Iva Piskalová, která situaci sledovala.

Odebrání psů (zdroj: ČT24)

Zástupce krajské veterinární správy René Šimík sdělil, že umisťování zvířat v případě porušení zákona řeší obecní úřad obce s rozšířenou působností. Starosta Vražného Vladimír Nippert (nezávislý) přitom uvedl, že v jednání s majitelem psů nemá žádné účinné nástroje. „Já jim můžu nařídit cokoliv, například, aby zaplatili pokutu, ale oni mě neposlechnou,“ poznamenal.

Liga na ochranu zvířat a zdejší spolek z Vražné nakonec odvezli osm zvířat. „Uvnitř ale stále zůstává přes čtyřicet psů,“ zjistila Iva Piskalová.

Moravskoslezský spolek funguje jen za peníze dárců. Starosta již přislíbil, že obec z rozpočtu pošle spolku 15 tisíc korun. A také, že číslo jejich účtu zveřejní na webu. Péči o všech padesát psů spočítali ochránci zvířat na téměř čtvrt milionu. Spolek má statut občanského sdružení a v regionu funguje od roku 1990. Jeho sídlo se nachází v Ostravě-Porubě. Tvoří ho dobrovolníci.