V Hradci křižovatce nasadili korunu

V Hradci křižovatce nasadili korunu (zdroj: ČT24)

Třináct měsíců připomínal příjezd do Hradce Králové staveniště. Od teď ale bude místo toho vítat návštěvníky nová dominanta. Jedna z nejrušnějších křižovatek královského města dostala královskou korunu. Radnici vyšla na téměř sto třicet milionů.

Křižovatka Koruna je nedaleko vlakového nádraží a uzavírá Gočárovu třídu vedoucí z centra. Bývalou průsečnou křižovatku se semafory nahradila okružní křižovatka, která by měla zklidnit dopravu a zvýšit bezpečnost cyklistů a chodců.

Uprostřed křižovatky vznikla netradiční konstrukce osmi trolejových sloupů připomínajících korunu. Ve středu konstrukce bude fontána. Samotná kruhová křižovatka tvořila asi pětinu z plochy celého řešeného území, změny a přestavba se výrazně dotkly i ulic a silnic vedoucích ke křižovatce.

Běžný automobilový provoz včetně trolejbusů městské hromadné dopravy by se na ni měl vrátit 1. srpna. Přestavba křižovatky začala loni 1. července a přinesla řadu omezení provozu v okolních ulicích. Průjezd křižovatkou byl po dobu stavby zúžen ze čtyř do dvou pruhů a řidiči kvůli tomu museli často čekat v kolonách. Aktuálně je od 10. července do 31. července přes křižovatku zaveden pouze jednosměrný provoz ve směru z města. Při příjezdu do města musejí řidiči tříkilometrovou objížďkou okolními ulicemi. Kvůli přestavbě křižovatky jsou dosud změněné i linky městské hromadné dopravy.

Projekt nové křižovatky kritizovala část opozičních zastupitelů, která vznesla výhrady k funkčnosti navrženého objezdu. „Křižovatka je neřiditelná, bude působit jako zátka,“ uvedl zastupitel Alois Havrda (KSČM). Vedení města a architekti křižovatky výhrady odmítli.

Opozice kritizovala i to, že cena křižovatky proti původním slibům vzrostla téměř o 30 milionů korun. Radnice zvýšení ceny zdůvodnila změnami podmínek na stavebním trhu, kdy firmy již nepotřebují o zakázky bojovat jako v době krize.

Nyní město podle mluvčí magistrátu Magdalény Vlčkové odhaduje, že konečná cena stavby bude ve výsledku proti soutěží daným 128 milionům korun o několik milionů korun nižší. Zakázku v soutěži šesti subjektů firem získalo sdružení stavebních firem M-Silnice a Sovis
CZ.

V těsném sousedství křižovatky Koruna nyní firma HB Reavis staví nákladem téměř dvou miliard korun nákupní centrum Aupark. „Stavební ruch v lokalitě tedy ještě nějaký čas potrvá,“ uvedla mluvčí. Přes novou křižovatku povede doprava do Auparku, který by měl být dokončen letos na podzim. Ke stavbě křižovatky se město zavázalo v takzvané plánovací smlouvě s HB Reavis.