Nádražní je neprůjezdná. Komplikace čekají řidiče i v Mariánských Horách

Obyvatelé Ostravy se od pondělí potýkají s největší výlukou městské hromadné dopravy, která nastala o letních prázdninách. Do další fáze vstoupila rekonstrukce Nádražní ulice v centru města. Začala zde výměna tramvajových kolejí. Částečná uzavírka platí i pro páteřní ulici 28. října.

Řidiči, kteří budou chtít autem projet z jednoho konce Ostravy na druhý, tak budou muset využít některou z objížděk. „Kdo se potřebuje městskou hromadnou dopravou dostat směrem na Hlavní nádraží, musí od budovy Dopravního podniku využít náhradní autobusovou dopravu,“ sdělila redaktorka České televize Lucie Poništová.

Takzvaná druhá etapa oprav jedné z hlavních tepen v centru krajského města začala už v dubnu. Aktuálně dělníci opravují úsek mezi ulicemi Stodolní a 28. října. Práce za 81,5 milionu korun by měly být hotovy na konci listopadu. První etapa rekonstrukce byla dokončena loni a trvala sedm měsíců. Město nechalo na úseku 400 metrů vyměnit vodovod, kanalizaci, tramvajové vedení, koleje a chodníky. Stálo to devadesát tři milionů.

Rekonstrukce Nádražní ulice

Rekonstrukce Nádražní ulice je obdobná, jako byla první etapa v loňském roce, kdy se kompletně opravoval úsek mezi Stodolní ulicí a ulicí 30. dubna. Mění se veškeré inženýrské sítě a modernizuje se nejen tramvajová trať, ale i silnice a chodníky. 

Stejně jako zastávky Stodolní budou po opravě i zastávky Elektra takzvaně zálivové. To znamená, že chodci již při nastupování do tramvají nevstupují do vozovky, ale přímo z ostrůvku do tramvaje, vstup je navíc bezbariérový.

  • Provoz tramvají nahradí autobusy. Změna se dotkne tramvajových linek 1, 2, 4, 8, 9, 11, 12 a 18, které budou ve směrech Plynárny, Hlavní nádraží a Hlučínská odkloněny ze zastávky Karolina na konečnou zastávku Výstaviště. Náhradní autobusová doprava bude za odkloněné linky zavedena v úseku zastávek Karolina - Křižíkova - Hlavní nádraží a zpět. Podle předpokladu by výluka měla trvat až do 27. srpna. Podrobné informace k výluce, jízdním řádům i trasám tramvajových linek v době výluky najdou zájemci na stránkách dopravního podniku.

Komplikace v Mariánských Horách

S dopravním omezením musejí od pondělka počítat i řidiči, kteří budou chtít jet přes Ostravu-Mariánské Hory. Kvůli částečné uzavírce ulice 28. října budou muset použít jednu ze tří objízdných tras.

Objízdné trasy (zdroj: ČT24)

Hlavní objízdná trasa vede přes ulici Železárenskou a ulici 1. máje. Druhou možností je sjet na ulici Sokola Tůmy a na ulici 28. října se vrátit přes ulici Přemyslovců. Třetí způsob, jak se dostat z centra do Poruby a naopak, je pak objet Ostravu po Mariánskohorské, i ta je ale v Přívozu částečně uzavřena, řidiči tak musejí použít nadjezd na silnici 56.

„Budou tam vybudovány nové moderní tramvajové ostrůvky, nástupiště. Budou bezpečnější,“ uvedl mimo jiné náměstek ředitele Dopravního podniku Ostrava David Mlčák.

Nových zastávek a úplného zprůjezdnění ulice 28. října by se měli cestující dočkat 10. října.