Mostecký autodrom čelí trestnímu oznámení. Lidem vadí hluk

Lidi z okolí mosteckého autodromu trápí hluk ze závodní dráhy. Opakovaně si stěžovali na radnici i na policii. Podali i trestní oznámení kvůli poškozování zdraví. Autodrom teď čeká na výsledky hlukové studie, potom chce začít s úpravami.

Problémy s hlukem mají například manželé Zúberovi. Jejich dům stojí asi 200 metrů od závodní dráhy. Okna prakticky neotvírají a na zahradu nechodí. V domě žijí přes 30 let. Když se autodrom stavěl, s hlukem počítali.

„Tenkrát se jezdilo čtyři, pět závodů za rok. Přes týden se nejezdilo vůbec,“ uvedl Ladislav Zúber. Na autodromu se ale teď jezdí denně. Okruh slouží nejen k závodům, ale i k testování strojů a soukromým jízdám.

V okolí autodromu bydlí asi 300 rodin. Aby si nestěžovaly jednotlivě, přidaly se k občanskému spolku a podaly už i trestní oznámení. Chtějí, aby autodrom nepřekračoval hlukové limity 50 decibelů. O pomoc žádaly i město. Chtěly, aby činnost autodromu omezilo vyhláškou. To ale podle ministerstva vnitra nejde.

Hluk z mosteckého autodromu vadí lidem v okolí (zdroj: ČT24)

Za poslední dva roky měřila krajská hygienická stanice hluk dvakrát. První měření prokázalo překročení normy. Autodrom dostal 50tisícovou pokutu. Výsledky druhého měření budou v polovině srpna.

„Autodrom s námi nekomunikuje, na dopisy občanů ani spolku neodpovídá,“ stěžuje si mluvčí spolku Zdraví pro Most Martin Martinovský. Mluvčí Autodromu Most Jan Foukal to ale popírá: „Na veškeré podněty, které dostaneme od lidí z okolí, reagujeme.“

„Jsme podnikatelský subjekt. Zaměstnáváme 40 lidí a 350 brigádníků. Naše celoroční náklady jsou kolem 90 milionů korun, ty peníze prostě někde musíme vydělat,“ dodal Foukal. Hluk chce nicméně autodrom omezit. Plánuje vybudovat zemní valy, protihlukové stěny a vysadit zeleň. Kde je postaví a kdy, bude jasné na konci roku.