Restaurátoři opravují minaret v Lednici. Dlaždice nejdřív rozbijí, pak složí

Kamínek po kamínku skládají restaurátoři mozaikové podlahy v lednickém minaretu. Dlaždice opravují v osmi saloncích i navzdory probíhající turistické sezoně. Poté, co se jim podaří opravy budovy v zámeckém parku dokončit, se návštěvníci budou moci podívat do místností, které byly desítky let zavřené.

Rozbít, vyčistit a znovu složit. Tak restaurátoři vyplňují spáry v podlaze. „Kamínky se lepí na speciální lepidlo podle původního skládání. Každý mozaikář měl svůj rukopis, takže se jej snažím dodržet a pokračovat dál,“ vysvětlila restaurátorka Marika Haklová Bumbálková.

Podlahu spravují pomocí původních i nových kamínků, které musí být co nejpodobnější těm starším. Červené jsou z Maďarska, černé z Itálie a bílé z Egypta. Až budou všechny na svých místech, čeká salonky leštění. „Barvy vylezou ven, teď jsou takové zašedlé,“ dodala restaurátorka.

Restaurátoři nyní spravují viditelné spáry, které vznikly při posledních úpravách. Tehdy totiž musela jiná skupina restaurátorů dlaždice rozřezat a odvézt, aby mohla zajistit statiku minaretu.

Restaurátorka hovoří o opravě mozaikové podlahy (zdroj: ČT24)

Práce probíhají za plného provozu, protože turistická sezona je v Lednicko-valtickém areálu v plném proudu. Návštěvníci dovnitř do opravovaných salonků ale nemohou, pouze do nich smí nahlédnout skrz mříže. Dostanou se však nahoru na rozhlednu.

„Někteří z nich mají i tendence dostat se dovnitř na stavbu, ale většinou si to nechají rozumně vysvětlit,“ okomentovala provoz kastelánka zámku Lednice Ivana Holásková. Pokud práce dobře půjdou, lidé se podle ní do opravených salonků podívají už za rok v červnu.