Jižní Morava čelí nejhorší epidemii „nemoci špinavých rukou“ za dvacet let

Počet lidí nakažených infekční žloutenkou stále roste. Situaci v Jihomoravském kraji hygienici označují za epidemickou už od března. V letním období se situace ještě zhoršila. Nemoc postihuje především mladé lidi a děti a šíří se mezilidským kontaktem, je tedy důležité si mýt ruce.

Počet nakažených v jihomoravském kraji roste. „Každým týdnem nám přibývá pět až deset nových případů. V současné době jsme už na devadesáti případech od začátku roku,“ potvrdila vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Renata Ciupek.

Před měsícem jich přitom bylo 61, a vloni touto dobou pouze 14. Dalších čtyři sta lidí pak lékaři sledují kvůli podezření na hepatitidu typu A. Podle Ciupek je situace nejhorší za posledních dvacet let a kvůli festivalům a dovoleným by se ještě mohla zhoršit.

Nejdůležitější je mytí rukou

Žloutence typu A se někdy také říká nemoc špinavých rukou, protože se přenáší mezilidským kontaktem. Přesné pojmenování nákazy je fekálně-orální cestou, tedy zdrojem infekce je stolice nakaženého člověka, a následně vše, co jí bylo kontaminováno. Nakažený člověk ale ani nemusí vědět, že je nakažený, protože žloutenku může přenášet i ještě v inkubační době před prvními příznaky.

  • Prvními projevy nákazy žloutenkou typu A jsou příznaky chřipky projevující se zvýšenou teplotou, nevolností, bolestí hlavy a břicha a celkovou slabostí. V další fázi dochází ke zhoršení stavu, kdy má pacient tmavou moč a světlou stolici, někdy jej může svědit kůže.
  • V některých případech lékař diagnostikuje nemoc až pomocí žlutého zbarvení kůže a bělma oka. Jestliže je nemoc diagnostikována, je nutné, aby se pacient léčil v uzavřeném infekčním oddělení do doby, než přestane být nakažlivý.
  • Rekonvalescence může trvat až několik měsíců. Tento typ žloutenky je léčitelný, a pokud už pacient není infekční, není ani nosičem viru. Občas se stává, že do roka po vyléčení může opět zažívat únavu, nechutenství a nevolnost.

Před každým jídlem nebo pitím je tedy nutné si umýt ruce, zvláště po cestě v hromadných dopravních prostředcích. Umytí rukou je ale také důležité například před zapálením cigarety a její sdílení je také rizikové. Případně je možné využít antibakteriálních gelů. Nejlepší prevencí nemoci jsou ale vakcíny.

Nemoc postihuje především mladé lidi a děti. Také v Brně je nejvíce postižená věková skupina mezi 25 a 30 lety. Nákaza se začala šířit z kolektivu užívajícího marihuanu. „Z této skupiny se nám onemocnění šíří prostřednictvím rodiny, i bohužel v pracovních a školních kolektivech,“ dodala Ciupek.