Plzeň ještě vyhráno nemá. Boj o dvě miliardy za OC Corso pokračuje

Spor Plzně s developerem Amádeus nekončí. Společnost, která měla stavět ve městě obchodní centrum Corso, podala podle informací České televize odvolání proti rozsudku Okresního soudu v Plzni.

Ten letos v květnu zamítl její žalobu na plzeňskou radnici, ve které požadovala od města více než 1,8 miliardy korun jako náhradu za zmařený projekt a ušlý zisk. Věcí se tak bude zabývat Krajský soud v Plzni.

Developer se v letech 2008 až 2014 neúspěšně snažil v centru Plzně postavit obří obchodní centrum, Plzeňané ale v referendu multifunkční komplex Corso Americká za 2,5 miliardy korun odmítli. Výsledky referenda zavázaly město, aby podniklo všechny kroky proti stavbě.

Developer proto podal loni v lednu na město žalobu. Domáhal se náhrady škody za zmařený projekt a ušlý zisk. Soud začal loni v září. Plzeň tvrdila, že se město nedopustilo ničeho, čím by developera poškodilo, což také soud nepravomocně potvrdil.

Amádeus chce v Plzni opět stavět

Amádeus, který loni v lednu oznámil, že s projektem kvůli odmítavému postoji města končí, ale koncem loňského prosince uvedl, že chce komplex opět stavět. Primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD) potvrdil, že firma znovu požádala stavební úřad o územní rozhodnutí a tento proces běží. Podle radnice je ale nový projekt v podstatě totožný s původním.

Plzeň ale není jediné město, které se s developerem Amádeus soudí. Spor řeší i Okresní soud v Ostravě. Společnost po Ostravě požaduje více než 1,5 miliardy korun také jako náhradu škody za zmařenou investici.