Senioři na jihu Moravy propadli virtuálnímu cestování na rotopedech

Podle lékařů pravidelně cvičí jen deset procent lidí starších šedesáti let. Pohyb je přitom důležitý pro fyzickou i mentální soběstačnost. Domovy pro seniory proto zavádějí pravidelná cvičení, zařizují tělocvičny a posilovny. Současným hitem u seniorů je jízda na rotopedu. Projekt, který funguje už v šedesátce domovů, odstartoval v Brně a mají o něj zájem i v zahraničí.

Už nejen v posilovnách, ale i v domovech seniorů se stalo cvičení na rotopedech s prohlížením videí hitem. Při jízdě v tělocvičně se senioři v brněnském domově virtuálně dostanou do míst, kde nikdy nebyli nebo kam už jim jejich věk nedovolí se podívat. Rozjet se mohou například do Jeseníků, Tater, do parku pod brněnským Špilberkem nebo do Paříže.

Aby mohli cvičit, musejí jiní běhat

Autoři projektu, kteří pro seniory videa připravují, už jich natočili víc než dvě stovky. „Videa natáčíme při běhu. Běžím rychlostí asi 6 kilometrů za hodinu. Video se dá pak zpomalovat i zrychlovat,“ popisuje svoji práci spoluautor projektu Jan Klodner.

„Měli jsme Paříž, pak jsme byli třeba v Ostravě,“ pochvaluje si výlety seniorka Jaroslava Procházková. Pro seniory je nová aktivita vítaným zpestřením a zábavou. „Někteří senioři cvičí i každý den, jiní každý druhý. Baví je to,“ říká fyzioterapeutka Hana Malíková

Projížďka lesem nebo po městě je pro seniory vítaným zpestřením (zdroj: ČT24)

Bez pohybu atrofuje svalstvo

I po padesátém roku věku je třeba se udržovat v kondici. Bez pohybu svalstvo atrofuje, upozorňují lékaři. Na fyzickou zdatnost seniorů má vliv kromě genetiky, zdravotního stavu a životního stylu právě pohyb. Podle lékařů se přitom hýbe jen každý desátý člověk starší 60 let. Častěji muži než ženy. „Po padesátém roku věku dochází k úbytku svalové hmoty. Cvičením je možné pokles zpomalit,“ říká internistka Katarína Bielaková. Kromě fyzické stránky je důležitá také psychika. Právě při cvičení se nálada seniorů výrazně zlepšuje.

Projekt už funguje v šedesátce domovů pro seniory po celé republice. Zájem o něj mají i v zahraničí, v Dánsku, Německu a třeba v Rakousku.