Na tábory jede čtvrt milionu dětí. Zájem je hlavně o tematické pobyty

Až čtvrt milionu českých dětí jede o prázdninách na některý z letních táborů. Podle průzkumu České rady dětí a mládeže zájem o tábory letošní sezonu opět vzrostl. Nejvíce jich vypraví každoročně Junák. Mezi tématy vedou indiáni nebo historické příběhy.

Organizátoři často lákají i na počítačové tábory nebo youtube kempy. Tonička a Matouš si letos vybrali téma Holywood. „Tady mám dvě kosmetické taštičky,“ ukazuje Tonička, zatímco Matoušek vytahuje knížky. Na tábor jezdí už od svých 8 let. A právě čím dál nižší věk účastníků je současným trendem. Řada táborů má program i pro děti v předškolním věku. 

Letos v Česku celkem 700 pořadatelů organizuje 3800 táborů. Sehnat dnes pro potomka místo na některém z táborů je už ale velmi obtížné. Rodiče mohou své děti přihlásit spíše už jen jako náhradníky a čekat, zda se náhodou neuvolní místo. „O tábory je obrovský zájem – evidujeme nárůst o 15 procent oproti minulému roku,“ sdělil předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

O letní tábory je zájem

Větší šanci mají rodiče umístit dítě na některý z takzvaných příměstkých táborů. Cena pobytů zůstává na stejné úrovni jako loni – týden stojí kolem 2000 korun. U příměstských táborů jde o 150–350 korun za den.

Nabídka byla i letos pestrá

Nabídka pobytových i příměstských letních táborů byla v Moravskoslezském kraji tradičně pestrá. Rodiče volili mezi všeobecnými tábory, ale i těmi, které jsou speciálně zaměřené například pro mažoretky či na různé sporty. Zájem byl stejně jako v uplynulých letech značný a řada táborů byla již v květnu zcela obsazena.

Při volbě tábora byl pro rodiče důležitý nejen jejich termín tak, aby pobyt dětí sladili s dalšími letními plány, ale také program táborů a především jejich vedoucí a instruktoři, kteří se o děti starají. Mnohé děti se totiž právě kvůli nim na stejné tábory vracejí i několik let po sobě. Organizátoři se shodli, že ceny táborů se snaží držet na podobné úrovni jako v minulosti, aby pro rodiče zůstaly cenově dostupné.

Na Olomoucku panoval značný zájem o letní vědecké tábory při olomoucké Pevnosti poznání. I tam se rodiče na termíny ptali již od začátku roku. „V letošním roce je zájem o tábory obrovský. Vyhlášeno bylo celkem sedm turnusů jak pro mladší táborníky od sedmi do devíti let, tak pro starší táborníky ve věku deseti až 12 let. Poptávka ze strany rodičů byla již před vyhlášením táborů, proto byly tábory otevřeny pro přihlašování již v březnu a plnily se velice rychle, hlavně u mladších táborníků,“ řekla Alice Kubešová z Pevnosti poznání.

  • Olomoucké muzeum Pevnost poznání, které bylo otevřeno loni v dubnu, do konce roku 2015 navštívilo téměř 81 000 lidí. Nové interaktivní muzeum se tak hned v prvním roce svého fungování zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji.
  • Úspěch loni slavily například výukové programy pro základní i střední školy, zimní semestr populární Dětské univerzity nebo cyklus letních vědeckých táborů. Pevnost poznání se také stala dějištěm Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého, Noci vědců či pedagogicky zaměřeného projektu Podzim komunismu.
  • Univerzitní muzeum vědy, které rozšířilo síť populárně vědeckých center v České republice, vznikalo tři roky a stálo přes 150 milionů korun. Pevnost poznání je vybavena více než 200 modely a přístroji včetně dutého modelu oční bulvy o průměru 1,5 metru či desetimetrové makety lidského mozku, do které se vejde až deset lidí.
  • Bývalý velký dělostřelecký sklad v areálu Korunní pevnůstky, kde muzeum vzniklo, byl vybudován v roce 1857. Na stavbu Pevnosti poznání od začátku dohlížejí pracovníci Národního památkového ústavu v Olomouci. Muzeum bylo slavnostně otevřeno loni v dubnu při příležitosti jubilejního 50. ročníku festivalu Academia film Olomouc.

Již na přelomu ledna a února nepochodili například ani rodiče, kteří chtěli zapsat děti na první turnus tábora v Čekyni u Přerova. Prvních 14 dní prázdnin bylo vzápětí po zveřejnění naplněno.

K velkým lákadlům patří letos hlavně přírodovědné expedice či tábory se sportovním a tanečním programem. Řada organizátorů se také snaží vyjít vstříc současným zájmům dětí. Například olomoucký dům dětí a mládeže otevřel tábor legorobotiky, který se hned naplnil a pořadatelé museli přidávat ještě druhý turnus.

Mezi rodiči je značný zájem o příměstské tábory, které jsou levnější. Zatímco zhruba dvoutýdenní tábor vyjde na přibližně 4000 korun, příměstský stojí 1500 až 2000 korun. „V posledních letech se počet příměstských táborů zvyšoval, před deseti lety jich bylo šest ku 20 pobytovým, nyní je to zhruba půl na půl,“ doplnil Ježowicz.

Loni měli hygienici nahlášeno v Olomouckém kraji 134 pobytových táborů, na kterých se rekreovalo zhruba 10 000 dětí. Letošní čísla zatím nejsou známa.