Historici vytvořili podobiznu Jošta Moravského. Vytiskli ji v 3D

Rysy podobné Karlu IV. a rozčísnutý vous. Z těchto základních informací vycházeli pracovníci Muzea města Brna při modelaci tváře Jošta Moravského. Jak ale přesně vypadal, mohou nyní zjistit zájemci díky bustě markraběte zhotovené v 3D tiskárně.

Podobu Jošta Moravského zachytil malíř v 15. století, pak se jeho rysy pokusila oživit ruská sochařka na přelomu tisíciletí. „Dále jsme postupovali pomocí analogie s Karlem IV., se kterým byl v příbuzenském stavu, a co se týče oblečení, šperků a podobně, tak jsme vycházeli z francouzské módy té doby,“ popsal vznik busty historik Ctibor Ostrý z Moravského zemského muzea.

Jižní Morava pod vládou tohoto markraběte a zároveň i římského krále vzkvétala. Zažila ale i vleklou válku, kterou rozpoutal. „O Joštovi nemáme žádné narativní prameny, které by vyprávěly jeho život. Ten rekonstruujeme na základě diplomatických materiálů,“ dodal Ostrý.

Typický znak Jošta - rozčísnutý vous

Právě proto, že historici mnoho o vladaři nevěděli, museli k vytvoření jeho podoby využít nejen listinných pramenů a archeologického výzkumu, ale zapojit i moderní technologie. „Jedna z metod, kterou jsme využili, je laserové skenování. Umožňuje převod do virtuálního prostoru a výsledkem je 3D virtuální model,“ vysvětlila vedoucí laboratoře Antropologického ústav Masarykovy univerzity (MU) Petra Urbanová.

Ať už se jedná o středověkou iluminaci, nebo moderní 3D model, na podobiznách je vidět Joštův typický znak – rozčísnutý vous. Ten, stejně jako vlasy musela dotvořit vedoucí grafického ateliéru na MU Helena Lukášová. „Dopracovala jsem podobu, měkkou tkáň,“ vyjmenovala Lukášová. I když byl Jošt příbuzný s Lucemburky, liší se od nich. Například má jinak posazenou a tvarovanou čelist.

Brno získalo za poslední rok už jeho druhou podobiznu. První z nich je socha na Moravském náměstí, která se hned po odhalení stala turistickou atrakcí. Obličej Jošta ale zájemci uvidí až nyní na výstavě na hradu Špilberk.