Brněnské studio ČT vysílá 55 let. Výročí slaví výstavou na Špilberku

Seriálové kostýmy, filmové rekvizity i televizní technika jsou nově k vidění na hradě Špilberk. Brněnské studio České televize v jeho prostorách totiž připravilo výstavu k oslavě 55 let od prvního vysílání z Brna. Návštěvníci si mohou vystavené předměty nejen prohlížet, ale také si rovnou vyzkoušet některé profese.

Pětapadesát let vysílání se na Špilberku vleze do devíti místností. V nich jsou k vidění staré televizory, televizní techniky a podobně. Kromě prohlídky mají zájemci možnosti si vyzkoušet dabing nebo roli moderátora. „Výstava představuje nejen práci redaktora nebo moderátora, ale také kameramana, švenkera, kostymérky, maskérky, ale i dalších,“ vyjmenoval kurátor výstavy Martin Samson z Muzea města Brna.

Na návštěvníky také čekají kostýmy z Četnických humoresek nebo z pohádky Lotrando a Zubejda. „Nejen děti si budou moci kostýmy i vyzkoušet. Můžou také vstoupit do kanceláře četníka Arazima a zkusit si vyšetřit nějaký případ,“ upozornil Samson.

Expozice, která se pro veřejnost otevírá v pátek 24. června, ale ukáže i televizní manipulaci. Zájemci uvidí jednu reportáž o jednom tématu sestříhanou a prezentovanou třemi různými způsoby.

Výstava k 55 letům brněnského studia ČT (zdroj: ČT24)

Kromě interaktivních prvků výstava ukazuje i dramatické okamžiky. Připomíná je velkoformátová fotografie tanku před televizní budovou Typos v centru Brna při okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Z Brna se přitom začalo vysílat jen několik let předtím – 6. července 1961. „V říjnu se vysílalo poprvé krajské zpravodajství, v srpnu sportovní přenos a v prosinci divadelní inscenace. Od začátku se tedy v Brně zformovalo plnoformátové studio, kterým chceme být i dnes a do budoucna,“ doplnil Souček. Výstava je také předělem ve fungování studia, protože aktuálně už se zaměstnanci stěhují z paláce Typos do nového studia v Líšni.

Expozice není na Špilberku náhodou. Když se před více než padesáti lety uvažovalo, kde bude televizní studio, prostory hradu byly právě jednou z možností.