Na Krnovsku slučují školy. Mateřská splyne se základní

S blížícím se koncem školního roku a začátku prázdnin některé školy čekají velké změny. Například v Třemešné ve Slezsku se má přesunout místní mateřská škola do prostor základní školy. A slučování dvou školních zařízení řešili i v nedalekých Albrechticích.

Umístění místní mateřské školy do budovy základní školy vzbudilo u části obyvatel v Třemešné ve Slezsku nevoli. Obec však argumentuje tím, že se podle ní jednalo o ekonomicky nejvýhodnější řešení.

„S ohledem na populační křivku, která v posledních letech v pohraničí je, neočekáváme, že nárůst děti by byl tak razantní,“ řekl starosta Třemešné Rostislav Kocián (nestraník). Domnívá se přitom, že by šlo o dlouhodobější řešení, které by s ohledem na počet dětí stačilo na „deset let“. 

Slučování škol

Celý projekt by měl stát 1,7 milionu korun. Pedagogové a rodiče ale namítají, že škola přijde o část svých již tak nedostačujících prostor. A kvůli tomu také o nově vytvořenou knihovnu a čítárnu. Podle zástupce ředitele školy ve Třemešné Milana Grosse není dosud jasné, kam se dají veškeré pomůcky z kabinetů, které by byly kvůli mateřské škole zrušeny.

Sloučení obou zařízení bude podle redaktora České televize Jana Pirkla hotovo do začátku příštího školního roku.

  • Zastupitelé přesun mateřské školy do prostor základní dlouho zvažovali. První varianta počítala s tím, že nahradí místnosti vyčleněné družině. Druhá verze, která nakonec mezi zastupitelstvem vyhrála, umístila mateřskou školu do zázemí 1. stupně a knihovny. Tato možnost si zároveň vyžádá přestavby v rámci školní budovy. Místo některých kabinetů, odborných učeben a knihovny tak vznikne místnost na spaní, herna a sociální zařízení. Knihovnu přitom škola otevřela teprve loni. Peníze na ni dostala z grantu ministerstva školství a Evropské unie. 

Otázku přesunu školy řešili i v sousedních Albrechticích. Svou školu pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami tam městu nabídl kraj.

Podle Reginy Hajné, ředitelky albrechtické základní školy, by tím zdejší zařízení finančně utrpělo. A spolu s ním i albrechtická městská pokladna. „Zvýšily by se provozní výdaje, výdaje na platy, potýkali bychom se s nedostatkem učeben, nedostatkem kvalifikovaných pedagogů a asistentů pedagogů a v současné době bychom těžko zajištovali bezbariérový přístup,“ poznamenala.

S tím souhlasí i starosta Albrechtic Luděk Volek. Kraj podle něj „přišel s hotovou věcí“. „Když jsem zkusil vyjednávat lepší podmínky, tak kraj řekl ne.“ Proti sloučení školy bylo z finančních důvodů jak vedení městské školy, tak i městští zastupitelé, kteří návrh kraje odmítli.